ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Poliser slår larm: För få utreder mäns brott mot kvinnor

Fredrik Beckman · 12 Dec 2012
Uppdaterad 12 Dec 2012

Fem utredare på enheten för brott i nära relationer i Storgöteborg slår larm. De anmäler nu att avdelningen är underbemannad och beskriver situationen som kaotisk. – Det är katastrofläge. Vi har just nu ett utsatt läge för kvinnor som anmäler, varnar kvinnojouren.

klar

Artikellänk är kopierad

Git Metze arbetar på kvinnojouren i Partille och har upplevt taffliga polisutredningar senaste tiden.
Git Metze arbetar på kvinnojouren i Partille och har upplevt taffliga polisutredningar senaste tiden.Foto: Henrik Brunnsgård

Den senaste tiden upplever Git Metze på Partille kvinnojour att utredningar som gjorts i samband med att kvinnor har blivit misshandlade av sina män varit, vad hon kallar, taffliga.  Samtidigt har fem utredare på enheten för brott i nära relationer på polisen i Storgöteborg anmält till arbetsgivaren att de är underbemannade, en situation som har varit de senaste nio månaderna.

”Man känner att man inte hinner med sina arbetsuppgifter”, skriver en av utredarna.

– Utredningarna blir ju därefter. Vi har ett tillstånd som är väldigt illa just nu för brott i nära relationer, säger Git Metze, som har i uppgift att stötta de våldsdrabbade kvinnorna.

Utredarna som anmäler beskriver att deras arbetssituation innebär konstant stress och att personal som slutar på enheten, blir föräldralediga eller sjukskrivna inte ersätts.

Kerstin Horgby är chef för enheten för brott i nära relation. Hon medger att de  är underbemannade, och att det kan komma att ta tid innan situationen är löst.

– Det är löst nu till våren, säger hon.

Enligt henne har man nyligen anställt tretton personer och sju till ska anställas. Vilken polis som helst kan heller inte gå in och ersätta de som slutar.

– Man måste ha utbildad personal. Det är så pass allvarliga brott som kräver specialutbildning.

Hur ser du på kritiken att underbemanningen har lett till taffligare utredningar?

– Det vill jag inte påstå att de är. I så fall får man gärna återkomma så vi kan diskutera med dem om det, om man upplever att det inte har fungerat.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro