ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Poliser sprayades med färg vid demonstration – en nedriden av häst

Filip Joelsson · 25 Aug 2018
Uppdaterad 26 Aug 2018
Tumult uppstod i samband med en "icke tillståndsgiven" demonstration på Vasagatan.

Tumult uppstod i samband med en "icke tillståndsgiven" demonstration på Vasagatan. Foto: TT


Två poliser fick färg sprayat i ansiktet vid en sammandrabbning med demonstranter i centrala Stockholm. En person har också ha blivit nedriden av en häst, enligt polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmspolisen hade under lördagen kallat in förstärkning från hela landet för att hantera dagens alla demonstrationer och evenemang, 135 till antalet, vilket Metro skrivit om under dagen.

Bland demonstrationerna som skedde i huvudstadens centrala delar återfanns allt från nazister till revolutionära kommunister och djurrättsaktivister.

Nazistiska NMR hade fått tillstånd att demonstrera längs en förutbestämd rutt på Kungsholmen, men valde i stället att föra en stillastående demonstration i protest mot att de inte fick demonstrera i Stockholms mer centrala delar.

Det befarade tumultet mellan deltagare i de olika demonstrationstågen tycks ha uteblivit, baserat på uppgifter från polisens egen händelserapport.

Poliser fick färg i ansiktet

Mest stök uppstod på Vasagatan, där en ”icke tillståndsgiven allmän sammankomst” plötsligt blockerade gatan i höjd med centralstationen. Tumult uppstod när den okända gruppen, som bar maskering för ansiktet och blåa regnponchos, försökte bryta igenom polisens linjer.

”Två poliser har fått något kastat mot sig och har förts till sjukhus. Detta har skett vid Vasagatan”, rapporterade polisen vid 16-tiden.

Vid sammandrabbningen ska en person också ha blivit nedriden av en polishäst, men klarat sig utan allvarliga skador.

”En person har i samband med en situation på Vasagatan blivit påriden av en polishäst. Personen ska enligt uppgift inte ha behövt uppsöka sjukhus. Anmälan är upprättad enligt rutin”, skriver polisen.

Vid 17:30-tiden meddelade polisen att de två poliser som fick föras till sjukhus hade fått någon typ av vätska sprayat i ansiktet, och att de kunde lämna sjukhuset efter kontroll.

Få inrapporterade brott

Under dagen har ett antal fall av skadegörelse rapporterats in till polisen, samt några anmälningar om olaga demonstrationer.

I övrigt tycks dagen ha gått relativt lugnt till.

– Vår målsättning har hela tiden varit att alla evenemang om demonstrationer ska kunna gemomföras. Men det är tack vara god planering och ett bra genomförande. Hade vi inte haft det hade det kunnat bli väsentligt mycket stökigare än det blev, säger Carolina Paasikivi, som varit biträdande kommenderingschef vid Stockholmspolisen under lördagen.

Enligt Paasikivi har läget vid 20-tiden på lördagskvällen återgått till det normala i Stockholm. Samtidigt är man medveten om att många av de personer som deltagit i demonstrationerna under dagen kan vara kvar i Stockholm.

– Vi har koll på det här och har inte släppt greppet ännu. Vi ligger kvar med resurser och är beredda på eventuella spontana händelser under natten och kvällen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro