ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Poliser: Vi vill ha fler kameror nästa festivalsommar

Linnea Johansson/Johan Wikén · 5 Sep 2017
Uppdaterad 6 Sep 2017

Foto: TT.


2017 blev sommaren när kameraövervakning på festivaler slog igenom på bred front. Material från övervakningsfilmer gås nu igenom i en rad sexualbrottsutredningar, visar Metros genomgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Som Metro kunnat berätta har minst 150 misstänkta sexuella övergrepp anmälts under 20 av sommarens festivaler. Men många av utredningarna kommer att läggas ner i brist på bevis.

I början av året gick polisen ut med att man storsatsar på ett nationellt kameraövervakningssystem. Samtidigt har kameraövervakning under festivaler börjat användas mer flitigt.

Härnösands Stadsfest är en av den festivaler där material från kamerorna nu gås igenom. Förhoppningen är att någon av de 5-6 personerna som är misstänkta för sexuella ofredanden ska ha fastnat på band.

– Kamerorna är inte en lösning på problemet, men det kan absolut vara någonting som bidrar, säger Thomas Nyberg, lokalpolisområdeschef i södra Ångermanland.

Jarl Holmström är operativ chef och biträdande regionchef i polisregion Syd. En region som huserat festivaler som Emmabodafestivalen, Sweden Rock Festival och Malmöfestivalen. Alla har använt kameraövervakning i olika skala.

– Vi har haft mer kameraövervakning än tidigare i år. Samhällsutvecklingen gör även att det blivit lättare för oss att få kameraövervaka, både på grund av sexuella ofredanden och risken för terrorangrepp. Det välkomnar vi, säger han.

– Det  är även något som jag tror skulle kunna utvecklas ännu mer, med tanke på vilka kvalificerade kameror och programvara det finns numera, med exempelvis ansiktsigenkänning, fortsätter han.

Jarl Holmström, operativ chef och biträdande regionchef i polisregion Syd. Foto: Polisen.
Jarl Holmström, operativ chef och biträdande regionchef i polisregion Syd. Foto: Polisen.

Polismyndigheten kan själva besluta om att under högst 30 dagar använda fasta kameror mot viss tillfällig brottslighet. Arrangörerna kan även själva sätta in kameraövervakning, men då krävs tillstånd av länsstyrelsen. Samtidigt kan kameraövervakning vara känsligt ur integritetssynpunkt.

– Många av de stora festivalerna använder i dag kameror. Men det är fortfarande fler festivaler som inte har det än som har det, säger Andreas Welin, som var insatschef under Way Out West, där arrangörerna använde sig av kameraövervakning.

De poliser som Metro talat med är överens om att det kan vara svårt att urskilja gärningsmän och brottsliga gärningar med hjälp av övervakningskameror över en stor folksamling. Men kameror kan ändå vara värda att överväga, tycker de.

– Det finns en del problem med kameraövervakning. I trängseln framför scenen tror jag inte att det hjälper. Men om det är kameraövervakat så kanske inte personerna går fram på samma sätt, säger Jan Bark, utredningschef i lokalpolisområde Borlänge, där festivalen Peace and Love arrangeras.

Anders Welin, insatschef under Way out West, tycker att Sverige borde snegla mer på England.

– Min personliga åsikt är att vi borde ha fler kameror. I England har de kameror inte bara på festivaler utan på fler offentliga platser och det hjälper polisen att lösa brott, säger han.

Om några av filmupptagningarna som gjorts under årets festivaler kan användas som bevisning återstår att se.

– Men klart är att om kameran får med vad som händer så kan det vara direkt avgörande, säger Jarl Holmström, operativ chef och biträdande regionchef i polisregion Syd.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro