ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisfälla fick fast taxikidnapparen

Erik Nordin · 23 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Taxichaufförerna Peter och Ove.

Taxichaufförerna Peter och Ove. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Polisen gömde sig i en taxi och grep två knivmän som kidnappat och skadat en taxiförare. Flera taxichaufförer har utsatts för brutala rån i Göteborg  Skyddsombud: "Utsatt yrke. Många vågar inte anmäla".

För drygt tre veckor sedan blev Ove, taxichaufför sedan nio år, kidnappad och knivskuren.– Jag trodde att jag skulle dö. Det var så mycket blod och jag svimmade nästan, säger han.Strax efter rånet ringde gärningsmännen till samma taxibolag från samma nummer. Då kallades

Peter, Oves kollega, till platsen med en civilklädd polis gömd på golvet.– Jag var så jävla förbannad och ville sätta dit dem, säger han.

När de kom fram till samma plats som Ove förts till hoppade den civilklädda polisen ur bilen och fick snabbt uppbackning av ett stort uppbåd med flera polisbilar och helikopter. – Gärningsmännen blev överrumplade och greps direkt, berättar Peter.

De båda killarna, 20 respektive 16, är misstänkta för rån. Den äldre sitter häktad och den yngre har placerats på ett av statens institutionsstyrelses behandlingshem.

I måndags morse knivrånades en taxichaufför i Partille. Föraren klarade sig utan fysiska skador men gärningsmännen var sent i går fortfarande på fri fot.

Efter det inträffade tänker Ove byta yrke.– Jag kommer aldrig mer att köra taxi, säger han.

Fotnot: Peter och Ove heter egentligen någonting annat.

"Många känner obehag"

Ulf Jarnefjord är skyddsombud på transportarbetareförbundet i Göteborg.

Enligt Göteborgspolisens statistik inträffade förra året åtta rån mot taxichaufförer. Siffran för i år är än så länge tio rån.

Men Ulf Jarnefjord tror att mörkertalet kan vara stort.– En stor del av kåren kan vara rädd att rapportera hot och våld, säger han. – Det är ett utsatt yrke och man är ensam. Många känner obehag på kvällar och nätter.  

Taxi Göteborg är ett av de bolag som installerat kameror i sina bilar.– Där har vi sett en minskning av våldet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Nordin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro