ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisförbundet kräver hårdare straff

TT/Metro.se · 4 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En polisman sköts i armen vid ett ingripande i en lägenhet i Älvsbyn på tisdagkvällen. 

En polisman sköts i armen vid ett ingripande i en lägenhet i Älvsbyn på tisdagkvällen.  Foto: Scanpix


38-åring som sköt polis hade illegal pistol

klar

Artikellänk är kopierad

Den 37-årige polisman som skottskadades i Älvsbyn blev skjuten med en illegal pistol. Ett flertal skott ska ha avlossats, men polisen är förtegen och håller hårt på detaljerna.

Polisförbundet kräver nu också hårdare straff för våld mot poliser, enligt SVT. -Samhället måste markera tydligt. Politiker och arbetsgivare måste vara tydliga på den punkten, vi behöver hårdare straff när poliser utsätts för våld, säger Polisförbundets ordförande, Jan Karlsen, till TT. Karlsen pekar på en hovrättsdom där en kvinnlig polis kallats "jävla hora" vid ett ingripande. Rätten ansåg att polisen får finna sig i att bli kallad "hora". -Det är en attitydförändring. Vi accepterar inte att elever säger hora i skolan, då ska inte poliser behöva höra det heller, säger Karlsen.

Polisen som skottskadades i Älvsbyn på tisdagen blev skjuten med en pistol. En polispatrull skulle ingripa vid ett lägenhetsbråk strax före kvart i nio på kvällen. Polismannen gick in i lägenheten, blev beskjuten och besvarade elden.Enligt uppgifter i Norrbottens-Kuriren kallades polisen till platsen då grannar bevittnat en misshandel av mannens före detta sambo på gården. När polisen gick in i lägenheten fanns där förutom den misstänkte gärningsmannen även parets gemensamma tvååriga barn.Polismannen har fått lämna sjukhuset. Han blev skjuten i armen och skottet har trängt igenom biceps. Han bar en skottsäker väst vid tillfället.Den 38-årige man som ska ha skjutit honom är misstänkt för försök till mord och grov misshandel, men ännu inte delgiven misstanke eftersom han ligger svårt skadad på Sunderby sjukhus. Mannen träffades i buken och opererades på nytt under onsdagen. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.På åklagarens order är polisen förtegen med uppgifter om skottlossningen, men ett flertal skott ska ha avlossats. Polisen har förhört flera personer under onsdagen.Den misstänkte mannen är tidigare inte dömd för brott, men har varit misstänkt för ett fridsbrott mot en person - dock inte den kvinna som nu ska ha misshandlats. Han har en licens för ett jaktvapen, men inte för den pistol som polismannen sköts med.-Vi har beslagtagit ett handeldvapen, men jag vill inte säga av vilken typ. Vad jag vet finns inget tillstånd för det vapnet, säger Anders Danielsson, chef för den brottsutredande avdelningen vid polisen i Norrbotten, till TT. Uppskattningsvis finns tiotusentals illegala vapen i Sverige, enligt polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro