ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polishelikoptrar beskjutna i natt

TT · 13 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Samtliga tre polishelikoptrar på Göteborg City Airport i Säve har beskjutits, uppger Sveriges Radio Göteborg.

Uppgifterna bekräftas för TT av Rikspolisstyrelsen.Helikoptrarna har blivit beskjutna utifrån när de stod i en hangar under natten till tisdagen. Polisens tekniker är på plats och söker efter spår.

Helikoptrarna har beskjutits genom ett fönster någon gång under natten till tisdagen.– Samtliga tre helikoptrar har träffats av skott. Men hur många skott som avlossats eller hur omfattande skadorna blivit, vet vi ännu inte, säger Linda Wikmark, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen till TT.

– Absolut inte, det har vi inte ens övervägt, om det inte utvecklas till något större. Vi vet ju inte något om anledningen, säger han. Den hangar där polishelikoptrarna finns ligger några hundra meter från själva flygplatsen.

En pilot på polisflyget på Säve som TT har pratat med konstaterar att det finns skador på helikoptrarna och att de inte kommer att kunna flygas med under dagen.

Om det kommer larm där det krävs att polisen flyger helikopter finns flera alternativa lösningar. Det finns till exempel privata helikoptrar som kan hyras in.

Polisen utreder samband

Beskjutningen av helikoptrarna ägde rum samma natt som ett antal personer sköt med automatgevär vid Brunnsbotorget, också på Hisingen.Enligt GT:s nätupplaga var det uppemot tio män som sköt med automatgevär både på hus och på en bil.En väska med ett vapen påträffades.– Vi ser inget samband just nu, men det är klart att vi tittar på det, säger polistalesman Jan Strannegård till TT. När beskjutningen mot helikoptrarna ägde rum, är ännu inte klarlagt. Polisens tekniker har kommit till platsen för att göra sin undersökning.

Parallellt med den brottsutredning av beskjutningen som polisen i västra Götaland gör, kommer också Rikspolisstyrelsens (RPS) flygtekniker att undersöka hur skadade helikoptrarna är.– Vi hoppas att det kan ske under dagen, säger Linda Wiklund på RPS. Det kan vara ett stort antal skott som skjutits mot helikoptrarna. Den första besiktningen visade att det finns skotthål bland annat genom fönstren på samtliga tre.Om alla helikoptrarna är satta ur spel, innebär det en kraftig försvagning av flygverksamheten den närmaste tiden.– Självklart, säger Linda Wiklund, och vi ser det som mycket allvarligt när polisens resurser angrips på det här sättet. Det är också ett angrepp på rättsväsendet.

Totalt sju helikoptrar i landetTotalt finns sju helikoptrar i landet i en så kallad nationell resurs. De har inga hemmabaser, utan de sätts in där de bäst behövs för stunden.Men i regel finns alltid minst en placerad i vardera Stockholm, Göteborg, Malmö och Boden.– Västra Götaland kommer inte att bli utan helikopter om det visar sig att de här tre är så skadade att de inte kan flyga på ett tag, säger Linda Wiklund. Det var enbart de tre polishelikoptrarna som stod i den av RPS hyrda hangaren, som ligger en bit bort från in- och utrikeshallen på Göteborg City Airport i Säve.Hur gärningsmännen har kommit in på området och nära hangaren är fortfarande oklart.– Hela flygplatsområdet är inhägnat, men det finns ingen särskilt bevakning kring hangaren, säger Linda Wiklund.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro