ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisjakt i centrala Malmö var korrekt

Evelina Olsson · 9 Okt 2012
Uppdaterad 9 Okt 2012
Polisens tekniker undersöker platsen vid Triangeln i Malmö där en cyklist blev påkörd av en bilförare som smitit efter  en trafikolycka i Malmö den 12 juni i år.

Polisens tekniker undersöker platsen vid Triangeln i Malmö där en cyklist blev påkörd av en bilförare som smitit efter  en trafikolycka i Malmö den 12 juni i år. Foto: Johan Nilsson/Scanpix


Åklagaren har beslutat att lägga ner förundersökningen mot polisen i samband med den uppmärksammade vansinneskörningen i centrala Malmö där en person miste livet.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag kan utifrån det korta händelseförloppet inte klandra polismannen för hans agerande, säger Pär G Lindell, tillförordnad chefsåklagare vid Riksenheten för polismål.

Det var den 12 juni i år som polisen tog upp jakten på en bilförare som försökte köra över en polis vid en trafikolycka. Biljakten gick genom centrala Malmö och vid Triangeln körde den jagade bilföraren på en cyklist som senare avled av sina skador. En annan cyklist skadades svårt. Den 20-årige bilföraren, som var narkotikapåverkad under färden, dömdes i augusti till tre års fängelse för bland annat vållande till annans död. Domen har överklagats till Hovrätten.

– Polismannen som följde efter bilföraren beslöt sig för att avbryta jakten när man närmade sig Triangeln, men då såg han cyklisten bli påkörd och omprövade sitt beslut. Han ansåg att bilföraren var så farlig att han måste stoppas, säger Lindell.

Enligt Lindell kan man ha ”olika åsikter om lämpligheten” att köra så fort i centrala Malmö.

– Man måste sätta sig in i situationen och förstå att besluten togs under delar av sekunder, säger han.

Uppgifterna om vad som egentligen hände under vansinnesfärden går isär både från polisens håll, den nu dömde förarens och vittnens. Men chefsåklagaren är trygg med sitt beslut om att lägga ner förundersökningen om tjänstefel.

– Jag har gjort en samlad bedömning. En polisman har rätt att köra fort. Hade polismannen kolliderat eller kört på någon så hade det kanske föranlett ett annat beslut från mitt håll, säger Lindell.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro