ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polismästare Göran Lindberg fri till helgen

Mimmi Epstein · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014

Trots att kriminalvården bedömt att risken för återfall i nya sexualbrott är hög släpps polismästaren Göran Lindberg ut ur fängelse till helgen efter fyra år i fängelse, uppger SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

I en utredning som Kriminalvården gjorde under våren 2013 slogs det fast att risken för att Lindberg återfaller i sexuellt våld inom en överskådlig framtid är ”klart förhöjd”.
I en utredning som Kriminalvården gjorde under våren 2013 slogs det fast att risken för att Lindberg återfaller i sexuellt våld inom en överskådlig framtid är ”klart förhöjd”.Foto: TT

Göran Lindberg togs på bar gärning i januari 2010 när han skulle köpa sex av en 14-årig flicka i Falun. Nu har han avtjänat fyra år i fängelse efter att ha dömts i hovrätten till sex års fängelse, bland annat för grov våldtäkt, koppleri och 28 fall av sexköp.

I en utredning som Kriminalvården gjorde under våren 2013 slogs det fast att risken för att Lindberg återfaller i sexuellt våld inom en överskådlig framtid är ”klart förhöjd”. Dessutom visar utredningen att ”bedömningen av hans begränsade mottaglighet i behandling inte varit lyckad”.

Nu släpps Göran Lindberg fri, men han kommer att ha en övervakare. Politiker i justitieutskottet säger till SVT att lagstiftningen bör ses över.

– En sak är ju om det har varit rymningsförsök eller missbruk av narkotika men man bör också ha med i den villkorliga frigivningen hur man tagit till sig den vård man fått, säger centerpartisten Johan Linander till SVT.

Göran Lindberg var under flera år rektor för Polishögskolan och under tio år länspolismästare i Uppsala. Han var mycket engagerad i jämställdhetsfrågor och anlitades ofta som föreläsare.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro