ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polismördare ska inte släppas”

Patrick Ekstrand · 9 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Invånarna i Lake County är upprörda. Det var där som polismannen Richard Helbush sköts ihjäl för snart 28 år sedan. När han närmade sig Annika Östberg och hennes pojkvän Ben Cox på Highway 29 ville han bara hjälpa till sedan de fått punktering. Han visste inte att de var på flykt efter att ha mördat en krogägare.

Han förblödde med tre kulhål i ryggen och ett i bakhuvudet medan Östberg och Cox flydde i polisbilen. Nu är Östberg tillbaka i Sverige.– Kolleger och vanliga människor tyckte att jag borde ha skjutit henne, säger polismannen som grep det flyende paret efter en vild skottväxling. Jag och min kollega fick hård kritik för att vi inte gjorde det, säger Don Anderson.

Han säger också att han är övertygad om att Östberg visste vad som skulle hända när Helbush närmade sig den punkterade bilen.

I dag har han bytt sida, han är brottmålsadvokat – och inte helt oförstående till att Östberg har flyttats och snart kan vara fri.– Jag har inte sett henne i ögonen och kan inte avgöra om hon ångrar sig. Jag hoppas att de som fattade beslutet gjorde det.

Men Anderson är en av få som inte är helt emot att Östberg fick lämna USA – trots att hon var där när hans vän och kollega mördades. Alla han har träffat sedan beslutet fördömer det.– De anser att polismördare inte ska släppas.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro