ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polispampen vägrar vika sig för kritiken

Kinga Lezanska Sjölin · 17 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
84 av 122 ombud på Polisförbundets möte ger sitt förtroende till ordförande Jan Karlsen, men Skåne och Stockholm tvekar.

84 av 122 ombud på Polisförbundets möte ger sitt förtroende till ordförande Jan Karlsen, men Skåne och Stockholm tvekar.


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

IFRÅGASATT. Poliser demonstrerar utanför möteshotellet. Tu­sen­tals medlemmar kräver hans avgång.

Men trots turbulensen och protesterna i de egna leden tänker Jan Karlsen, ordförande i Polis­för­bun­det, inte lämna sin post.

Hur påverkar bilderna på poliser från Stockholm och Skåne som demonstrerar utanför det hotell där Polis­förbundet har möte allmänhetens syn på Polis­för­bundet?– Jag tror att detta är djupt tragiskt. Det är synd att medlemmar i ­Polis­för­bund­et protesterar mot sitt eget förbund efter att vi följt ett demokratiskt beslut. Vi hade ett klart mandat att försöka träffa ett avtal om pensioner. Jag beslutar ju inte själv utan det är majoriteten som beslutar.

Kan detta skada all­män­hetens syn på polisen?– Det kan det göra. Om allmänheten får uppfattningen att polisen inte accepterar majoritetsbeslut. Det är inte bra eftersom vi har som uppgift att övervaka att demokratiska val går rätt till.

Namnlistor har skrivits under med krav på din avgång. Högljudda demon­stra­tioner och plakat som riktas mot dig. Hur påverkas du av det?– Det är klart att man lyssnar och tar det till sig. Men samtidigt har representantskaps­mötet visat att det finns ett stöd för mig som ordförande. Det var bara Stockholm och delar av Skåne som röstade emot.

Konflikten handlar om det nya arbetstidsavtalet som ger poliser rätt att gå i pension vid 61 år. Hur viktigt var det att få ett pensionsavtal?– Frågan har levt sedan början av 90-talet. Det har funnits en stark viljeinriktning att nå ett pensionsavtal och nu kunde vi det. Det är ett bra avtal.

Men samtidigt fick ni ge efter på andra punkter som längre arbetstider och färre fridagar. – En förhandling är ett givande och tagande. I det här fallet var avtalsvärdet så högt att det skulle vara svårt att säga nej.

Förstår du dem som protesterar?– Ja, det gör jag. Det kan bero på att man fått miss­information eller att man inte vill ha avtalet. Vi har gått med på fyra timmars arbetstidsförlängning i må­naden. På vissa ställen kan poliser få mer arbetstid om arbetsgivaren väljer att tolka avtalet på fel sätt. Men det är viktigt att säga att ingen polis som jobbar skift kommer att jobba mer än 36–38 timmar i veckan.

Innebär det stöd som du fått från mötet att du inte kommer att avgå?– Det kan man aldrig säga. Det finns inga garantier. Men jag vet nu att jag har stöd för min linje att inte avgå i dag. Jag sitter som ordförande till 2010 och då tänker jag inte ställa upp för omval. Men det var något som jag sa redan för två år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro