ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisstatistik bakom Husbyinsats förskönad

Frida Sundkvist · 1 Sep 2013
Uppdaterad 1 Sep 2013

Enligt polisen är pilotprojektet med sociala insatsgrupper som ska motverka att ungdomar hamnar i kriminella gäng en succé. Men siffrorna är överdrivna och projektet är inte alls den framgång polisen vill få det till, rapporterar Sveriges Radios grävande program Kaliber.

klar

Artikellänk är kopierad

Så kallade sociala insatsgrupper är tänkt att hindra unga från att hamna i kriminella gäng. När projektet avslutades i höstas var budskapet att det hade haft "remarkabla resultat" och att många hade ändrat sin livsstil. Genom att en ungdom ger tillstånd att upphäva sekretess mellan myndigheter skulle man få en bättre bild av en ungdoms situation. 

Men enligt Kalibers granskning baseras det på felaktiga siffror, bristfällig utvärdering och tveksamma slutsatser. 

– Att skriva på det här sättet är inte seriöst: "Vi ser att vårt arbete har gjort skillnad." De kan inte se det. Det är omöjligt att kunna säga något sådant, säger Johannes Knutsson,  professor i polisforskning, till Kaliber. 

Pilotprojektet skedde bland annat i Linköping. Eftersom narkotikaförebyggandet enligt den lokala polisen var så framgångsrikt har det även spridits till andra polismyndigheter. Enligt en utvärdering som Rikspolisen beställt skulle bara fem av 17 ungdomar anmälts för nya brott. Men den verkliga siffran är dubbelt så stor – tio av 17 ungdomar anmäldes för nya brott. 

Metro har tidigare rapporterat om den så kallade Linköpingsmodellen, som i narkotikasammanhang används mot ungdomar när polisen inte har tillräckligt med bevis för kroppsvisitering eller husrannsakan. 

Veckorna som ledde fram till kravallerna i Husby hade polisen en riktad insats mot just norrort och västerorti Stockholm, då just "Linköpingsmodellen" användes. 

Metoden går ut på att polisen – på vaga misstankar om att en ungdom använder narkotika – tillsammans med Socialtjänsten kan åka hem till familjer för att hålla förhör. Den misstänkte ska vara mellan 15 och 18 år, och inte straffad sedan tidigare. Om polisen inte släpps in i lägenheten kan man ta med ungdomen till förhör. 

Anledningen till att metoden används är att siffrorna från pilotprojektet visade på en succé, något som enligt Kaliber inte stämmer eftersom siffrorna är kraftigt förskönade. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro