ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisvapen mot pedofiler tandlöst

Aron Andersson · 15 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping undersöker spår från brottsplatser i Sverige.

Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping undersöker spår från brottsplatser i Sverige. Foto: Ola Axman


klar

Artikellänk är kopierad

Nu har polisen blivit hackade. Digitala undersökningsverktyg har fått anti-program. – Det finns andra alternativ, säger Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.COFEE är namnet på en uppsättning verktyg som polisen använder för att undersöka beslagtagna datorer. Ungefär 150 olika program körs från ett USB-minne. De söker efter filer och information om vad datorn har använts till.Förra månaden spreds verktygen som utvecklats av Microsoft på nätet via sajten Cryptome. Nu har ett anti-program släppts som fått namnet DECAF, skriver Wired.Det upptäcker om COFEE körs på datorn och stänger av det, samt förstör alla filer och loggar som COFEE skapat. Det stänger samtidigt av alla USB-portar.

Även svenska polisen använder COFEE men på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, menar man att det nya anti-programmet inte kommer att påverka arbetet så mycket.

– Undersökningar som vi gör påverkar det inte i någon större grad. Vi får in datorer som kan betecknas som döda. Vi har särskild programvara som avbildar en hårddisk och ser vad som finns där, säger Johnny Bengtsson, ingenjör på SKL till Metro Teknik.

Men stängs inte den programvaran av med hackarnas program?

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro