ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiker! Här är fem sätt att motverka sexbrott

metro · 15 Aug 2016
Uppdaterad 16 Aug 2016
Amanda Netscher och Emilie Weiderud är ordföranden i RFSU Stockholm.

Amanda Netscher och Emilie Weiderud är ordföranden i RFSU Stockholm.


Att anmälningar om övergrepp ökar tyder på att mörkertalet minskar – vilket är bra. Men att kvinnor och tjejer fortsätter att bli utsatta för sexualiserat våld måste få ett slut. Här är därför fem förslag till den politiska ledningen, skriver Amanda Netscher och Emilie Weiderud från RFSU Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Festivalsommaren år 2016 börjar gå mot sitt slut och ungdomsfestivalen We are STHLM är här. Frågan om huruvida anmälningarna om sexualbrott har ökat eller om de faktiska övergreppen har gjort det har debatterats flitigt.

Är festivalerna en plats för unga att vara trygga på eller en plats där de riskerar att blir utsatta för sexuellt våld? Svaret på frågan är att festivalerna är en plats där det sker sexuella trakasserier och övergrepp – precis som det gör i resten av samhället. Detta betyder att festivalerna har ett samhälleligt ansvar att försöka bryta mönster vad gäller utsattheten.

►LÄS MER: Efter övergreppet: De sa att jag skulle ”tänka på hans familj”

Men framför allt så krävs det politiska prioriteringar från såväl den lokala som den nationella politiken. Vi behöver satsa långsiktigt och hållbart för att förebygga det sexualiserade våld som framför allt drabbar tjejer, kvinnor och transpersoner.


Vi vet att kvinnor och tjejers anmälningar till polisen ökat vad gäller just utsatthet för våld vilket betyder att acceptansen och mörkertalet minskar i samhället. Att anmälningarna ökar är bra men att kvinnor och tjejer fortsätter att bli utsatta för sexualiserat våld måste få ett slut.

För att komma till rätta med detta samhällsproblem behöver insatserna närma sig frågorna om sex, relationer och ömsesidighet. Det krävs god sexualupplysning och råd- och stödinsatser för både tjejer och killar. Annars riskerar vi att enbart hamna i ökade anmälningar utan beteendeförändringar hos framförallt män och pojkar på sikt.

Genom ett samarbete med Stockholm stad har vi utbildat volontärerna på festivalen We are STHLM och våra informatörer finns på plats. Vi fokuserar på att nå ungdomar på de platser där frågeställningar om sex och samtycke blir aktuella. Unga har ofta frågor som "hur vet jag att den andra vill?", "hur vet jag vad jag själv ska fråga efter?" Våra metoder ger faktiska verktyg för att unga ska kunna förstå både vad de själva gillar och hur de försäkrar sig om ömsesidighet vid sexuella kontakter.

►LÄS MER: Har du blivit utsatt? Hit kan du vända dig

Här är därför fem förslag till den politiska ledningen för vägen framåt:

1. Se till att alla ungdomar nås av sexualupplysning och normkritiska samtal i skolan. Erbjud lärare och fritidspersonal kompetensutveckling inom normkritisk sexualundervisning.

2. Satsa på sexualupplysning i olika former även utanför skolan och anpassat till olika målgrupper. Nyanlända och asylsökande unga är en grupp som ofta inte fått möjlighet till sexualundervisning tidigare.

3. Håll öppet på ungdomsmottagningarna hela sommaren och se till att även pojkar och unga män känner sig välkomna med sina frågor och problem.

4. Säkra resurser till de verksamheter dit killar och män kan vända sig. Exempelvis Killfrågor, mansmottagningarna, PrevenTell och KAST-verksamheten (köpare av sexuella tjänster).

5. Ta ett samlat grepp kring arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt samordna länets tidigt förebyggande insatser. Ge också stöd till civila samhällets organisationer för att utveckla nya metoder för att bedriva normkritiskt arbete, särskilt för att nå personer med en sexualitet i riskzon och för att förebygga sexuella övergrepp.

Mot frihet från våld, där alla har rätt att bestämma över sin kropp och sitt liv.

Amanda Netscher och Emilie Weiderud

Ordföranden i RFSU Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro