ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiker kräver ny allmänpsykiatrisk mottagning på Hisingen

Tobias Andersson Åkerblom · 5 Maj 2014
Uppdaterad 7 Maj 2014

Nu har Hälso- och sjukvårdsnämnden för Hisingen klubbat nya mål för 2015. Skattebetalarna får inte vad de betalar för av SU, menar de – och kräver en ny allmänpsykiatrisk mottagning på ön.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny beställning från Västra Götalandsregionen till SU ska vara färdig och påskriven i oktober. I veckan klubbades riktlinjerna. Där står det att regionen ska förhandla fram en öppen allmänpsykiatrisk mottagning med SU.

Hård kritik mot nedlagd psykvård

– Vi har inte dragit ned några pengar till SU för psykiatrin, så vi tycker att vi inte riktigt får det vi har beställt, säger Elise Norberg Pilhem (V).

Allianspartierna vill gå ännu längre – och påbörja en upphandling av en allmänspsykiatrisk enhet till 2017. Enligt Mariella Olsson (FP), nämndens andra vice ordförande, är just tillgängligheten med placering på Hisingen det viktigaste – och vägrar SU tillhandahålla det så får regionen hitta någon annan som kan.

– Det här är mycket allvarligt och vi är oerhört besvikna på SU, säger Mariella Olsson (FP).

Nämnden har tidigare varit i kontakt med Kungälv och Angereds närsjukhus om att de skulle driva enheten – men de har inte tillräcklig kapacitet. Ett annat alternativ är NÄL i Trollhättan, eller en privat lösning, enligt Mariella Olsson.

Inte heller Elise Norberg Pilhem (V) utesluter en upphandling om SU vägrar – men hon menar att det i nuläget främst är SU som har kapacitet att driva en så stor mottagning – det handlar om ungefär 1000 patienter, uppger hon.

Även stadsdelarna på Hisingen och Försäkringskassan har kritiserat omorganisationen.

– Vi har människor som mår betydligt sämre i dag och det märks ju på våra socialkontor framförallt, säger Tord Karlsson (S), ordförande för SDN Norra Hisingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro