ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Politiker och branschen överens – något måste göras åt "klubbdöden" i Stockholm

Anton Gustafsson · 29 Maj 2019
Uppdaterad 29 Maj 2019
Kägelbanan är ett av många ställen som tvingas lägga ner i Stockholm.

Kägelbanan är ett av många ställen som tvingas lägga ner i Stockholm. Foto: Pressbild


Den senaste tidens nedläggningar av klubbar och livescener har väckt mycket känslor hos stockholmarna och kallas i vissa läger för "klubbdöden". Oron delas av både politiker och musikbranschen. "Stockholm är på väg att bli en tråkigare stad", säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på riksorganisationen Svensk Live.

klar

Artikellänk är kopierad

Kägelbanan, Debaser strand och Kraken är tre populära konsertställen och klubbar som hotas av nedläggning. Nyheterna om att flera av Stockholms mest välbesökta klubbar kanske ska läggas ner har mötts av stor ilska bland stockholmare och protestlistor med tiotusentals underskrifter går runt på sociala medier.

Jonas Naddebo (C) är kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms kommun. Han delar oron som folk gör uttryck för på sociala medier.

– Jag är bedrövad över den här utvecklingen. Om vi som stad ska kunna fortsätta ha den här attraktionskraften måste vi ha ett levande och vibrerande kultur- och nöjesliv, säger han.

Jonas Naddebo (C). Bild: TT.
Jonas Naddebo (C). Bild: TT.

Varför är det viktigt att Stockholm inte förlorar de här ställena? 

– För det första blir Stockholm en tråkigare stad. Sedan behöver vi ständigt attrahera både arbetskraft och turister till staden. I Stockholm jobbar var femte företag inom den kulturella och kreativa näringen. Det här är inte bara en kulturfråga, det är i väldigt stor utsträckning en näringslivsfråga och en ekonomisk fråga också.

Långsam byråkrati försvårar för arrangörer

Anledningarna till att flera nöjesscener tvingas lägga ned är många. Kraken kan läggas ned då lokalen ska rivas och ge plats till en tunnelbanestation. Debaser strand ska stängas tillfälligt då kommunen anser att skicket på lokalens tak måste inspekteras och då måste rockklubben flytta på obestämd tid. Det är ännu oklart hur lång tid inspektionen tar och om det kommer behövas renoveringar och reparationer.

– Någonstans fastnar man i långsam byråkrati. Jag tror inte att den ena eller den andra förvaltningen gör fel utifrån deras förutsättningar. Men jag som politiker måste se till helheten, och den här stela byråkratin leder just nu till att Stockholm blir en tråkigare stad, säger Jonas Naddebo.

Kägelbanan stänger ner sin musikscen då ständigt klagande grannar har fått miljökontoret att begränsa antalet konserter. Det minskande antalet konserter har gjort att ägaren har valt att lägga ner verksamheten.

– Det måste finnas en acceptans för att man har valt att bosätta sig i en levande stad som Stockholm faktiskt är. Det är klart att de som driver klubbar och livescener måste hitta lösningar för att reducera ljud och buller, men man måste kunna acceptera att Stockholm ska få låta lite.

”Få folk att förstå värdet av kultur”

Höga hyror är också något som flera ägare nämner som ett problem för att få en kultur- eller nöjesverksamhet att gå runt.

– Vi jobbar med något som heter en kulturkalkyl där vi försöker få folk att förstå att kultur- och nattliv genererar många viktiga värden i en växande stad. På så vis kanske fastighetsägare ser att man tjänar på att ha en lite lägre hyra för en kultur- eller nattverksamhet för att den bidrar med så mycket annat positivt.

Jonas Naddebo lyfter fram Trädgården vid Skanstull som ett bra exempel på vad en nöjesscen kan betyda för ett område.

– Den ligger på ett område som tidigare inte användes till annat än att dumpa grejer på. Nu har Trädgården lyft hela Skanstull som område. Och vi har flera tomma lokaler i Stockholm som skulle kunna användas på liknande sätt, så vi måste bli lite mer kreativa för att hitta lösningar.

I musik- och nöjesbranschen är stämningen också minst sagt dyster. Joppe Pihlgren är verksamhetsledare på riksorganisationen Svensk Live, deras uppdrag är bland annat att hjälpa arrangörer att driva branschfrågor.

– För mig personligen är det jättesorgligt att se de här jätteviktiga små och mellanstora kulturscenerna lägga ner, de är navet i svenskt kultur- och nöjesliv, säger han.

Joppe Pihlgren. Bild: TT.
Joppe Pihlgren. Bild: TT.

Varför är de mindre klubbarna och scenerna så viktiga?  

– Om man tittar på det från branschens sida så kommer den här utvecklingen betyda att vi inte få fram några nya artister och arrangörer. När jag pratar med de stora aktörerna i branschen är de oroliga för att det inte kommer finnas några nya svenska artister att ställa på de stora scenerna om fem år. För när de små och mellanstora scenerna försvinner har mindre artister och band ingenstans att utvecklas på, säger Joppe Pihlgren.

Finns lösningar utomlands

Joppe Pihlgren menar att förståelsen av livescener och klubbars kulturella betydelse har gått förlorad. Han tror att det är anledningen till att livescener och klubba byggs bort till förmån för bostäder och infrastrukturprojekt.

– Om man har planerat för massa andra saker kan man också planera för livemusik, det kan vara så att man har glömt bort det, men i värsta fall har de bara struntat i det. Ett exempel är ombyggnationen av Slussen. Varför planerar man inte in en eller ett par livemusikställen i det nya man ska bygga? Man ser inte klubbar som en kulturell verksamhet i Sverige, och det kan jag tycka är ganska sorgligt.

Vad måste göras för att lösa de här problemen?   

– Det finns jättemånga exempel på konstruktiva exempel runt om i Europa. England, Frankrike och Tyskland är länder som har flera smarta lösningar på hur samhället och kulturlivet samarbetar och drar nytta av varandra. Långsiktigt måste vi i branschen också se oss i spegeln och fundera på vad vi kan jobba mer med. Vi måste bli mycket bättre på att förklara värdet av klubbar och livemusik för att säkra framtidens klubbar och scener. Kortsiktigt måste vi hitta lösningar tillsammans med kommunen för att rädda de ställen som hotas av nedläggning redan i dag.

pil
Detta har hänt:

Nedläggningar av klubbar, livescener och barer i Stockholm är inget nytt fenomen, flera i branschen säger att det har pågått i över tio års tid. Men de senaste veckorna har debatten blossat upp ordentligt då flera populära ställen har hotats av nedläggning på kort tid. Här är de barer, klubbar och livescener som tvingas stänga eller hotas av stängning:

Bitter pills, Hornstull: 

I slutet av april kom nyheten att den klassiska queer-baren på Verkstadsgatan tvingas lägga ner sista maj. Anledningen tros vara för höga hyror och att grannar klagade på ljudnivån.

Kägelbanan, Södra teatern, Mossebacke: 

Den anrika Kägelbanan är en av Södra teaterns största scener och invigdes 1887. Efter klagomål från grannar om ljudnivån fick kägelbanan ett föreläggande från miljöförvaltningen att ta itu med problemet. Då valde ägarna att istället flytta upp sina evenemang till andra delar av Södra teatern. Vad Kägelbanan nu ska användas till är än så länge oklart.

Debaser strand, Hornstull: 

För tredje gången ser det ut som att Debaser måste flytta på grund av Stockholms stad. Denna gång är det en bit av gatan vid Hornstulls strand som utgör tak för konsertlokalen som behöver tillsyn. Om det blir renovering och hur lång tid det kommer ta är i dagsläget oklart.

Kraken, Slakthusområdet: 

Kontraktet med kraken blev uppsagt då byggnaden ska rivas när hela Slakthusområdet ska byggas om. Kraken kommer att fortsätta sin verksamhet till den 31 december.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro