ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiker: Polisanmäl agenter som värvar anorektiker

Gustaf Eriksson · 18 Apr 2013
Uppdaterad 18 Apr 2013
Politiker vill polisanmäla agenter som värvar anorektiker Birgitta Rydberg.

Politiker vill polisanmäla agenter som värvar anorektiker Birgitta Rydberg. Foto: Pressbild


Nu reagerar politikerna på Metros avslöjande om att agenturer raggar modeller vid anorexikliniker. – Det är så cyniskt att jag saknar ord, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

klar

Artikellänk är kopierad

Det är oacceptabelt att ätstörningar och sjuka ideal uppmuntras i modeindustrin genom att modellagenturer värvar modeller  utanför anorexiklinier. Det anser Birgitta Rydberg, folkpartistiskt sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län. ►Ex-modellen Emma Wiklund: "Helt sjukt"

– Jag trodde verkligen att vi hade kommit längre. Vi satsar oerhört mycket på att hjälpa flickor som har allvarliga sjukdomar som kan göra att de dör. Att det då finns aktörer i modeindustrin som letar efter undernärda och sjuka personer är fruktansvärt, säger hon till metro.se.

Hon berättar att Metros avslöjande gjorde henne vansinnig. – Att försöka närma sig flickor som rentav är så sjuka att de är inlagda för vård dygnet runt är så cyniskt att jag saknar ord att beskriva hur förbannad jag blir, säger hon.Vilket ansvar har du som politiker? – Jag tycker att det är jätteviktigt att att bilda opinion mot osunda kvinnoideal. Jag tycker att de agenturer som ligger bakom detta borde anmälas till polisen. Om man värvar sjuka utanför en klinik borde det finnas lagparagrafer att luta sig mot. 

►Agenturer värvade modeller utanför anorexiklinik

►Läkare rasar: Det är livsfarligt För att förändra situationen måste modebranschen visa upp normala kroppar, menar Rydberg.  – Det är viktig att visa upp vanliga kvinnor som har vanliga kroppar. Då får unga tjejer sunda förebilder. Det här handlar om deras liv och hälsa. 

►Twitter rasar mot modellagentur

►Angelica var nära att dö – fick modellerbjudande

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro