ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiker vill återföra kontroversiell text

Patrik Nyberg · 19 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

• Texten på statyn löd: ”Under åren 1935–1976 har många barn mött kärlek och omtanke på Vidkärrs barnhem och fått en god start i livet.”
• Texten på statyn löd: ”Under åren 1935–1976 har många barn mött kärlek och omtanke på Vidkärrs barnhem och fått en god start i livet.”

Många före detta barnhemsbarn har berättat om sin svåra uppväxt. Ett av deras krav har varit att få bort Göteborgs stads text på statyn utanför Vidkärrs barnhem. Inskriptionen har setts som ett hån av många som beskrivit en tid fylld av bestraffningar och övergrepp. Tjänstemän på kulturförvaltningen tog intryck av detta och i april plockades texten bort. Men politikerna i kulturnämnden river nu upp tjänstemannabeslutet. Inskriptionen ska sättas tillbaka. De anser att det är ett ingrepp på konstverket att ta bort texten. Trubaduren Bengt Sändh, som skrivit om sin uppväxt i boken ”Barnhemsungar”, reagerar upprört på att texten ska återföras och avfärdar politikernas motivering. – När Göteborgs politiker vägrar att ta bort eller byta text visar de bara att de är av samma iskalla och känslolösa skrot och korn som våra plågoandar på 40-talet.

UTSATTES FÖR KRÄNKNINGAR Bengt Sändhs framlidne bror Kent startade 2004 ”Samhällets styvbarn” som organiserar före detta barnhemsbarn. Kent och Bengt placerades på Vidkärrs barnhem i början på 1940-talet och utsattes för en mängd kränkningar. – Vi blev till exempel inlåsta i ett trångt skoskåp där vi varken kunde ligga eller stå utan vi fick sitta på huk i flera timmar bland blöta pjäxor. Vi blev fastspända med selar i våra sängar. Jag tvångsmatades med sillpudding och korintsås tills jag fick ut det genom näsan och kräktes, säger Bengt Sändh. – Som straff för att Kent var sängvätare tvingades han bära klänning. Både Kent och jag tvångsduschades i iskallt vatten.

•• Socialministern har bett barnhemsbarnen om ursäkt. Tror du att ni får en ursäkt även av Göteborgs kommun? – Jag förväntar mig bara prestige och maktfullkomlighet från Göteborgs politiker och byråkrater. Men man kan ju alltid hoppas att mina förväntningar kommer på skam.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro