ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiker vill göra Skåne till Köpenhamnsförort

Tomas Lundin · 8 Maj 2015
Uppdaterad 8 Maj 2015

Foto: TT/Montage


Nu har Skåne tagit ytterligare ett steg mot att bli en förort till Köpenhamn.

klar

Artikellänk är kopierad

I mars skrev Metro om att politiker i Danmark vill marknadsföra Skåne som en del av Storköpenhamn.  ”Storleken har betydelse”, menade Köpenhamns borgmästare, som menade att det skulle vara gynnsamt för båda att marknadsföra Skåne som en del av Köpenhamn. 

Idén möttes av protester, men nu verkar ledande skånska politiker ha ändrat sig och gått med på att låta Skåne bli en förort till den danska huvudstaden. 

I ett brev föreslår Region Skånes tre ledande politiker, Henrik Fritzon (S), Märta Stenevi (MP) och Johan Sonesson (M) länets kommunpolitiker att godkänna att gå in i ”en ny fas” av Öresundssamarbetet, skriver Helsingborgs Dagblad. 

Det landsöverskridande samarbetet ”Greater Copenhagen” ska bland annat få huvudansvar för integration och utveckling i Öresundsregionen och ha en styrelse med lika många svenskar som danskar. Mer detaljer kommer att avslöjas på en konferens den 28 maj. 

När Metro talade med Tourism Skånes marknadschef Helen Östberg om farhågorna att Skåne skulle slukas av Köpenhamn sa hon så här.

– Vi snackar inte om att Skåne ska tillhöra Danmark utan det handlar om kommunikation för att få fördelar av båda sidorna,

Hon berättar att turister ofta inte känner Skåne, eller ens Danmark, Sverige eller Norge utan bara Skandinavien. Om de känner till någonting från södra Skandinavien är det Köpenhamn och därför är det bara positivt för Skåne att förknippas med staden.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro