ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiker vill höja beredskapen på Gotland

Karin Winter · 3 Mar 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014

Rysslands agerande i Ukraina har lett till att svenska politiker vill höja beredskapen på Gotland. Men sannolikheten att Ryssland skulle anfalla Sverige är liten, enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, Foi.

klar

Artikellänk är kopierad

Allan Widman, FP.
Allan Widman, FP.Foto: TT

Flera partier vill nu öka den militära beredskapen på Gotland. Socialdemokraterna och Folkpartiet vill stärka närvaron medan Centerpartiet vill ha mer anslag, rapporterar TT.

– Ukraina visar att Georgien inte var en engångshändelse, säger Allan Widman (FP) till Metro.

De nya kraven kan leda till ökade försvarsresurser. Men de måste vara finansierade, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

– Men jag vill då påpeka att i den miljö vi nu befinner oss i så måste man också ansvarsfullt peka på en finansiering, åtminstone under den tid vi överblickar under kommande mandatperiod, säger han.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker inte att det finns något behov av att höja beredskapen. Vänsterpartiet säger till Metro att Gotland är strategiskt viktigt, men att man ännu inte vet hur hotbilden ser ut.

Att Ryssland skulle anfalla Sverige inom en snar framtid är inte troligt, enligt Foi. – Ryssland har begränsade möjligheter att genomföra offensiva operationer i mer än en riktning åt gången. Nu har de fokus på Ukraina, så sannolikheten är låg att Ryssland kan genomföra operationer mot andra områden, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Foi.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro