ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiker vill sätta microchip i människor – så att de inte utnyttjar bidrag utomlands

Hugo Ewald · 12 Aug 2015
Uppdaterad 12 Aug 2015

Foto: Eckehard Schulz/AP/Skärmdump/Facebook


Efter diskussioner i Finland om att människor som utomlands fortfarande kan få bidrag från Finland har Pasi Mäenranta från nationalistiska Sannfinländarna ett förslag på en lösning: microchip som sätts in i människor som reser utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter rapporter från den stora finska tidningen SuomenKuvalehtiom att den finska Folkpensionsanstalten, som motsvarar svenska Försäkringskassan, inte kan dra in stöd till personer som rest utomlands för att till exempel slåss för IS så länge de inte är utomlands längre än ett år har stora diskussioner väckts i landet.

Mest uppmärksamhet har politikern Pasi Mäenranta, vice ordförande för kommunstyrelsen i staden Raumo, fått med ett förslag han la upp på sin Facebooksida. Mäenranta vill ändra lagen så att personer som gör potentiellt olagliga saker utomlands inte kan få bidrag.► LÄS MER: På det här svenska företaget har anställda ett chip inopererat i handen

”Ett sätt kan vara att sätta in chip i alla människor som reser utomlands. Chipet kommer vara frivilligt, men att lämna landet utan det skulle betyda att du inte kan få några bidrag”, skriver han.

Till finska Yle berättar Mäenranta att han inte är orolig över den eventuella integritetsrisken. – Vi har ju redan gett upp oss själva, genom till exempel mobiltelefoner, Google och Facebook. Jag tror inte det här skulle vara ett särskilt stort problem, säger han.

Mäenranta menar att det finns en risk att människor också åker utomlands för att leva lyxliv i länder med lägre kostnader.► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett "hopkok"

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro