ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politikerförslag: Kasta ut rasisterna från Facebook och Twitter

Åsa Larsson · 9 Feb 2015
Uppdaterad 9 Feb 2015
De brittiska politikerna vill att åklagare ska kunna begränsa rasistiska näthatares tillgång till internet.

De brittiska politikerna vill att åklagare ska kunna begränsa rasistiska näthatares tillgång till internet. Foto: TT


Politiker i Storbritannien vill att rasister ska kunna stängas ute från Twitter och Facebook, enligt ett nytt förslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Hatiska kommentarer på nätet är ett av problemen som identfierats i en partiöverskridande utredning i Storbritannien, skriver BBC.

Ett av förslagen till åtgärder är att se över möjligheten att begränsa internettillgången för de som sprider rasistisk propaganda och näthat. Det finns redan liknande möjligheter när det gäller sexförbrytare.

De som står bakom rapporten är parlamentsledamöter i Storbritannien. Rekommendationerna om att begränsa näthatares tillgång till internet kommer att tas in i regeringens arbete att ta fram lagar som ska gälla för brittiska nätanvändare, står det i rapporten.

Arbetet med rapporten, som nyligen blev klar, inleddes i och med en omfattande våg av antisemitism som spreds när konflikten i Gaza blossade upp. Enligt politikerna var sociala medier en plattform för antisemtiska yttringar – exempelvis trendade hashtaggen  #HitlerWasRight​ ("Hitler hade rätt") globalt i juli 2014.

I Storbritannien låg även attacker och påhopp på judar på rekordnivåer ifjol – antalet inrapporterade incidenter till organisationen Community security trust hade dubblerats från året innan och låg 2014 på 1 168 stycken, skriver BBC.

Även i Sverige har ökade nivåer av antisemitism rapporterats. I SVT:s Uppdrag granskning har hot och trakasserier mot Malmös judar skildrats och i slutet av januari fattade församlingen beslut om att synagogan ska stängslas in.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro