ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politikerna ångrade sig – nu byggs klocktornet upp igen

Karolina Skoglund · 3 Apr 2014
Uppdaterad 3 Apr 2014

Rivningen av klocktornet vid Norra station upprörde många stockholmare. Nu byggs det upp igen – till en kostnad på 11,7 miljoner.

klar

Artikellänk är kopierad

Klocktornet vid Norra station i Stockholm revs i februari, något som upprörde många. Nu ska tornhuset byggas upp igen – för en kostnad av 11,7 miljoner kronor. Moderaterna i Stadshuset har ångrat sig, skriver Dagens Nyheter på nätet. Tornet revs under arbetet med det nya området Hagastaden och annonserades därpå ut på Blocket, sten för sten till ett pris av 16 kronor styck – 1 350 000 handslagna tegelstenar. Tornet i sin nya form ska placeras i det kommande parkstråket, nära dess gamla plats.
Klocktornet vid Norra station i Stockholm revs i februari, något som upprörde många. Nu ska tornhuset byggas upp igen – för en kostnad av 11,7 miljoner kronor. Moderaterna i Stadshuset har ångrat sig, skriver Dagens Nyheter på nätet. Tornet revs under arbetet med det nya området Hagastaden och annonserades därpå ut på Blocket, sten för sten till ett pris av 16 kronor styck – 1 350 000 handslagna tegelstenar. Tornet i sin nya form ska placeras i det kommande parkstråket, nära dess gamla plats.Foto: TT

11,7 miljoner kronor. Det är notan till skattebetalarna efter att staden först valt att riva klocktornet vid Norra station – och sedan ångrat sig, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag vet att många blev ledsna när klocktornet revs och vi kommer därför att bygga upp klocktornet för att markera Norra Stationsområdets historia. Jag hoppas att det kommer att vara en kulturhistorisk symbol även för den nya stadsdelen Hagastaden, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) i ett pressmeddelande.

Det återuppbyggda tornet ska placeras i det kommande parkstråket norr om korsningen mellan Norra stationsgatan och Hälsingegatan, nära dess ursprungliga plats, och ska betraktas som konstnärlig utsmyckning.

Tornet revs så sent som den 14 februari med anledning av att det 2015 ska börjas byggas på just den platsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro