ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politikerna oeniga om familjen Al Hourani

Tobias Andersson Åkerblom · 11 Sep 2014
Uppdaterad 11 Sep 2014

Den socialdemokratiska oppositionen menar att socialtjänsten är skyldiga att sätta tak över huvudet på barnen i familjen Al Hourani i Alingsås. Men socialnämndens ordförande tycker att pappan är ansvarig för att lösa deras boendesituation.

klar

Artikellänk är kopierad

Familjen Al Hourani: Mamma Asma och pappa Aktham med barnen Aysha, 8, Sara, 10, Mousa, 3, och Ibrahim, 5.
Familjen Al Hourani: Mamma Asma och pappa Aktham med barnen Aysha, 8, Sara, 10, Mousa, 3, och Ibrahim, 5.Foto: Christina Blom

Metro berättade i går om familjen Al Hourani från Gaza, som Alingsås kommun nekade hjälp med tillfälligt boende. Kommunstyrelsens vice ordförande Joakim Järrebring (S) säger att han är upprörd eftersom det är barn inblandade.  

– Då tycker jag att då finns det skyldigheter för socialtjänsten i vilken kommun som helst, och så även Alingsås, att sätta tak över huvudet på barnen.

Han har kontaktat sina partikamrater i socialnämnden och sagt till dem att arbeta för att hantera frågan så snabbt som möjligt. Nämnden kan exempelvis fatta principbeslut som påverkar hur förvaltningen arbetar på sikt.

– Problemet är den här enskilda familjen, de behöver ju hjälp nu, säger han.

Men ordföranden för socialnämnden delar inte hans syn. Att peka på att barnen far illa av situationen som de befinner sig i nu tycker han är att ”jämföra äpplen med päron”.   

– Det är kanske lite bättre att vara så här än i den situationen de har varit förut, säger Holger Andersson (FP).

Pappan gjorde sitt val när han tog hit sin familj och ansvarar därför för deras boende, menar han.

– Familjen har redan fått en  biljett in i arbetslivet i och med att de har uppehållstillstånd. Det är inga flyktingar som det handlar om, utan personer med uppehållstillstånd på en adress som finns.

Som Metro berättade i går menar familjen även att de fick avslag på sin ansökan utan att socialtjänsten ens pratade med deras barn. Socialförvaltningens chef kan inte kommentera det enskilda fallet, men menar att en prövning alltid görs när det behövs.  

– Det görs väldigt noggrant, och barnens behov har vi alltid med oss, säger Susanne Åhman.

Läs mer: 

►Krigsskadade Ibrahim och hans syskon nekas boende

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro