ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politikerna svarar på studentbostadssveket

Moa Kärnstrand · 21 Sep 2012
Uppdaterad 21 Sep 2012
Martin Wannholt, Moderaterna.

Martin Wannholt, Moderaterna.


De rödgröna skyller på den borgerliga regeringen, medan Alliansen i Göteborg menar att kommunen i dag är på tok för långsam på att ordna planer för nybyggen. Men båda läger är nu överens om att det måste slås upp tillfälliga studentboenden.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro kunde i går berätta om det svikna löftet om 2 000 nya studentbostäder till Göteborgs studenter till 2015 – en siffra som i verkligheten kommer att stanna på drygt 300.

– Förutsättningarna för studentbostadsbyggande har ändrats efter att stödet till studentbyggandet försvann. 2011 byggdes det bara runt 100 studentbostäder i hela Sverige, säger Ulf Kamne (MP), ordförande i fastighetsnämnden, som tycker att Metro i stället borde skrivit en artikel om hur mycket Göteborg har byggt det senaste året i jämförel se med andra städer i landet.

Det stöd han syftar på är det investeringsstöd för byggande av bland annat studentbostäder, som avskaffats under den borgerliga regeringen.

– Det blir dyrt per kvadratmeter att bygga och man måste hålla låga hyror. Då blir det inte så intressant för privata byggare, säger Kamne.

Men enligt hans kollega i nämnden, Martin Wannholt (M), är det inte alls i ett ointresse att bygga studentbostäder som problemet ligger.

– Det fattas ju inte pengar som vill in och bygga i Göteborg, vi har en lång kö. Men de får inte sina detaljplaner så att de kan börja bygga, säger Wannholt.

Han tycker att de ledande politikerna i Göteborg skyller ifrån sig.

– Vi har föreslagit att öka takten i planarbetet på stadsbyggnadskontoret, det vill säga ibland får man avstå från saker för att prioritera att arbeta med det som leder till bostadsbyggande.

Båda hänvisar dock till de provisoriska studentbostäder på tillfälliga bygglov som nu diskuteras. Just nu utreds hur man ska kunna få upp åtminstone  1 000 av den sorten innan 2015 och därmed nå närmare sitt löfte, men ännu finns ingen plats angiven, inget beslut fattat eller entreprenör upphandlad.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro