ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politikerna svarar: Så ska gängskjutningarna stoppas

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 3 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018

Efter Metros granskning om gängskjutningarna svarar riksdagens partier på frågan: "Vilket är ert viktigaste förslag för att få stopp på gängskjutningarna?"

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har i en serie granskat gängskjutningarna. Det har bland annat framkommit att risken för att utomstående ska dödas har ökat, att nästan hälften av skjutningarna sker i socialt utsatta områden och att en av polisens taktiker mot gängen är att beslagta skyddsvästar.

Socialdemokraterna

– Straffskärpningen för grovt vapenbrott innebär att kriminella som förr släpptes samma dag nu plockas bort från gatan. Det viktigaste framöver är 10 000 fler polisanställda, både poliser i yttre tjänst och utredare, samt ett medvetet förebyggande arbete för att strypa nyrekryteringar till gängen, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i Justitieutskottet. 

Liberalerna

– Framför allt behövs det tidigare, tydligare och tuffare insatser mot unga kriminella. Det är alltid enklare att stoppa små olyckor i tid innan de utvecklas till stora katastrofer, säger Johan Pehrson (L), rättspolitisk talesperson.

Moderaterna

– Vi vill stärka polisens befogenheter och dubbla straffen för gängkriminella, precis som de framgångsrikt gjort i Danmark, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.

Vänsterpartiet

– Det är en liten grupp unga män som står för detta våld. Längre straff kommer sannolikt inte att avhålla dem från att begå brott. För att minska våld och kriminalitet är grunden att bygga ett rättvist samhälle. De i riskzonen måste få hjälp och en bra avhopparverksamhet krävs för de som vill lämna det kriminella livet, säger Linda Westerlund Snecker (V), rättspolitisk talesperson.

Från vänster: Tomas Tobé (M), Linda Westerlund Snecker (V) och Adam Marttinen (SD). Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå/ Henrik Montgomery/TT/Patrik Österberg/IBL Bildbyrå
Från vänster: Tomas Tobé (M), Linda Westerlund Snecker (V) och Adam Marttinen (SD). Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå/ Henrik Montgomery/TT/Patrik Österberg/IBL Bildbyrå

Sverigedemokraterna

– Den enskilt viktigaste åtgärden är fler poliser, både för att utreda skjutningarna och gripa gärningsmännen, men även för att synas i samhället och skapa trygghet med sin närvaro. Då krävs det att polisyrket blir mer attraktivt. Därför har vi lagt en historiskt hög satsning på fler poliser med höjda löner, säger Adam Marttinen (SD), rättspolitisk talesperson.

Kristdemokraterna

– Utvecklingen är mycket oroande. Vi behöver insatser på både kort och lång sikt. Framförallt behövs 10 000 fler poliser. Tullen måste förstärkas för att stoppa införseln av vapen och narkotika. Kamerabevakning behöver förenklas och straffen skärpas. Men vi behöver också ett fungerande förebyggande arbete, säger Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson.

Centerpartiet

– Vi vill se stora satsningar på fler poliser och ett starkare rättsväsende. Vi satsar på vittnesskydd och vill se fler övervakningskameror i brottsutsatta områden för att få fler fällande domar. Det krävs tidiga sociala insatser för att förebygga brott, men vi vill även se över straffrabatten och skärpa straffen för vapenbrott, säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

Miljöpartiet

– Få bort vapnen från gatan. Vi har höjt ministraffet för grovt vapenbrott så att alla som grips med illegalt vapen kan hållas häktade fram till rättegång. Polisen och tullen måste samarbeta bättre så illegala vapen aldrig kommer in i Sverige. Gängens rekrytering måste strypas och straffen för att hota vittnen skärpas, säger Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro