ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politikernas oro: Så kan jätteskrapan förstöra för Stockholm

Åsa Larsson · 7 Jan 2015
Uppdaterad 7 Jan 2015
Så här kommer den nya skrapan att se ut enligt SSM fastigheter.

Så här kommer den nya skrapan att se ut enligt SSM fastigheter. Foto: Arkitektbild/SSM fastigheter


klar

Artikellänk är kopierad

I basen till jätteskrapan planeras en galleria och högst upp en pool på taket som alla boende kommer att ha tillgång till.
I basen till jätteskrapan planeras en galleria och högst upp en pool på taket som alla boende kommer att ha tillgång till.Foto: Arkitektbild/SSM fastigheter
Vid vissa tidpunkter kommer skuggan från byggnaden att falla så långt som till Svandammsparken i Midsommarkransen.
Vid vissa tidpunkter kommer skuggan från byggnaden att falla så långt som till Svandammsparken i Midsommarkransen.Foto: Arkitektbild/SSM fastigheter

En 75 våningar hög skyskrapa kommer om några år att bli del av Stockholms stadssilhuett och 700 nya bostadsrätter är något som staden verkligen behöver. Men att bygga en så hög byggnad på Telefonplan är inte utan problem.

Lokalpolitikerna i stadsdelen Hägersten-Liljeholmen har lämnat remissvar och uttrycker bland annat oro för trycket på kollektivtrafiken, skriver Dagens nyheter. Vid sidan av själva skrapan så kommer även kring tusen nya bostäder att byggas i området.

”En kraftigt ökad befolkning i området kommer att medföra ett ökat tryck på den redan hårt belastade Telefonplans tunnelbanestation”, skriver politikern i ett remissvar.

Ett förslag till lösning är att förmå SL att  bygga en extra ingång i östra änden av stationen.

​​Enligt politikerna finns det heller inte så mycket erfarenhet av att bygga högt i Sverige och därför är det svårt att förutse hur det kommer att bli när skrapan väl står på plats, skriver DN.

Sol- och skuggstudier som gjorts visar att skuggan från jätteskrapan kommer att sträcka sig långt vid vissa tidpunkter, exempelvis så långt bort som till Svandammsparken i Midsommarkransen. Däremot så kommer skuggan att förflytta sig snabbt eftersom den är långsmal.

Runt den 225 meter höga byggnaden väntas också mycket turbulens. Fönstrena kommer dock av säkerhetsskäl inte gå att öppna.

Riskerna med att bo i ett mycket högt hus, såsom terroristattacker, fallande föremål, blixtnedslag, kraftiga vindar och flygplanskollisioner, har också utretts av riskingenjörer och risknivåerna har inte bedömts som försumbara.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro