ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politisk dramatik kan vänta efter valet

Stockholm TT · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om de borgerliga får en klar majoritet av riksdagsrösterna så väntas statsminister Göran Persson avisera sin avgång redan på valnatten. Den formella begäran om entledigande lämnas in till riksdagens talman Björn von Sydow på måndagen, men s-regeringen fortsätter tills vidare som en ren expeditionsministär.

Samma dag eller dagen efter sammankallar talmannen partiledarna och ber moderatledaren Fredrik Reinfeldt att sondera terrängen för en borgerlig regering.

Samtidigt inleds förhandlingarna mellan de fyra allianspartierna om en regeringsförklaring och om hur de ska fördela ansvarsområden och ministerposter. De har fram till den 2 oktober på sig. Då är det upprop i den nya riksdagen och en ny talman väljs. Den borgerliga regeringsbildningen är då sannolikt långt framskriden. Den nya talmannen kommer troligtvis ändå att kalla till sig partiledarna och be Reinfeldt att på nytt sondera terrängen.

När riksdagen öppnar formellt den 3 oktober föreslår talmannen Reinfeldt till Sveriges nya statsminister. Omröstning sker den 5 oktober. Det har aldrig tidigare hänt att talmannens förslag avvisats.

Reinfeldt kommer sedan den 6 oktober att läsa upp regeringsförklaringen i riksdagen och presentera sina ministrar. Samma dag hålls en öppen konselj på slottet. Det är då som den nya regeringen formellt tar över styret av Sverige. Drama på vänsterkanten Mer dramatiskt kan det bli om socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får majoritet i riksdagen. Orsaken är att Göran Persson vill fortsätta att regera med en ren s-regering, medan de båda andra partierna kräver ministerposter. På valnatten kommer då Persson sannolikt att ge beskedet att han sitter kvar som statsminister, tror statsvetarprofessorn Leif Lewin. -Då kan han hålla på att mygla där, säger Lewin om Perssons möjligheter att hålla sig kvar vid makten. Inte förrän den 2 oktober hotar en misstroendeförklaring om inte Persson lyckats övertala vänsterpartiet och miljöpartiet att fortsätta stödja honom.

Lewin tror dock inte att Persson klarar sig kvar utan att bilda en rödgrön regering. Orsaken är kategoriska uttalanden från miljöpartiets språkrör om att partiet kommer att rösta nej till en s-regering. Aldrig hänt För att fälla Persson krävs dock att miljöpartisterna ansluter sig till de borgerliga, eftersom det behövs 175 nej-röster för att fälla en regering. -Miljöpartiets trovärdighet kan diskuteras men jag kan inte tro att de vare sig röstar ja eller lägger ner röster utan måste rösta nej, säger Lewin. En regering har dock aldrig tidigare fällts på det sättet.

Lewin tycker att grundlagen borde ändras så att en regering måste ha en positiv majoritet: -Den nuvarande grundlagen är odräglig, den öppnar för ett taktiskt spel. Efter en misstroendeförklaring är regeringskrisen ett faktum. Talmannen kallar till sig partiledarna och ger en av dem i uppdrag att försöka bilda en regering. Han har fyra försök att få stöd i riksdagen för en ny statsminister, därefter ska nyval utlysas inom tre månader.

Om Göran Persson accepterar en rödgrön regering efter en vänsterseger i valet, då förväntas han avgå för att sedan få talmannens uppdrag att bilda en ny regering som tillträder första veckan i oktober.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro