ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politisk kalender: Det händer i kampen om regeringsmakten

Linnea Bergman · 2 Jan 2019
Uppdaterad 2 Jan 2019
Stefan Löfven (S), talmannen Andreas Norlén och Ulf Kristersson (M) har bråda dagar framför sig för att försöka få till en ny regering.

Stefan Löfven (S), talmannen Andreas Norlén och Ulf Kristersson (M) har bråda dagar framför sig för att försöka få till en ny regering. Foto: TT.


Nytt år – och nya turer i politiken. Metro ger en snabbguide till vilka datum att ha koll på framöver i arbetet med att försöka få fram en ny regering.

klar

Artikellänk är kopierad

28 december: Talmannen Andreas Norlén pratade med både Stefan Löfven och Ulf Kristersson på telefon om hur det går för dem att försöka få ihop en tänkbar regering.

4 januari: En andra avstämning med S- och M-ledaren är planerad till fredagen 4 januari.

10 januari: Talmannen träffar först Löfven och sedan Kristersson för en sista avstämning torsdagen 10 januari innan han tar sitt beslut kring vem som statsministeromröstningen ska handla om.

14 januari: Enligt tidsplanen lägger talmannen måndagen 14 januari fram ett förslag om statsminister för riksdagen.

16 januari: En första statsministeromröstning hålls onsdagen 16 januari. Den partiledardebatt som skulle hållas då flyttas till 30 januari.

23 januari: Om inte en statsminister kan väljas 16 januari hålls den fjärde och sista statsministeromröstningen 23 januari. Om inte en statsminister kan väljas då heller väntar extraval.

pil
Fakta: Så går det till att få fram en ny regering

– Talmannen väljs av riksdagen efter varje riksdagsval. Det är talmannens uppgift att att lägga fram förslag på en ny statsminister för riksdagen.

– Totalt kan fyra statsministeromröstningar ske innan ett extraval måste hållas. Enligt regeringsformen ska det ske en söndag senast tre månader efter att den fjärde statsministerkandidaten förkastats.

– Ett eventuellt extraval skulle därför kunna ske senast söndagen 21 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro