ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politisk kris i spåren av trippelkatastrofen

Björn Jerdén · 5 Okt 2011
Uppdaterad 5 Okt 2011
En äldre kvinna promenerar igenom förödelsen i Kesennuma i nordöstra Japan. Efter  jordbävningen och tsunamin i mars i år har landet även sjunkit ner i en politisk oreda.

En äldre kvinna promenerar igenom förödelsen i Kesennuma i nordöstra Japan. Efter  jordbävningen och tsunamin i mars i år har landet även sjunkit ner i en politisk oreda. Foto: Junji Kurokawa/ap photo


Den japanska politiken har under flera år kännetecknats av låga förtroendesiffror och återkommande skandaler. Efter trippelkatastrofen i mars när jordbävningar, tsunami och kärnkraftsolyckor ödelade stora delar av nordöstra Japan hoppades landet på en enad nation. Utrikespolitiska Institutet skriver för Metro om det politiska läget i Japan – efter tragedin.

klar

Artikellänk är kopierad

Japans nytillträdde premiärminister Yoshihiko Noda, Demokratiska partiet (DPJ), har oddsen emot sig. Ingen av hans fem senaste företrädare lyckades klamra sig fast vid posten mycket längre än ett år. Den japanska politiken har under flera år kännetecknats av svaga regeringar, interna partikamper, återkommande skandaler och rekordlåga förtroendesiffror för landets folkvalda. Samtidigt brottas landet med följderna av den globala ekonomiska krisen och svårlösta inhemska problem: två decennier med stapplande ekonomisk tillväxt, skraltiga statsfinanser och en minskande befolkning. Många japaner hoppades att Tokyo skulle bryta sig ur den politiska stagnationen efter vårens ”trippelkatastrof” med jordbävning, tsunami och kärnkraftsolycka. I efterdyningarna av tragedin fanns en stark förväntan att regeringen skulle samla nationen inför det viktiga återuppbyggnadsarbetet. Men i stället skedde det motsatta och dåvarande premiärminister Naoto Kan fick ägna större delen av våren och sommaren åt stridigheter med såväl oppositionen som egna partikamrater. Avsaknaden av starka partier hjälper till att förklara den politiska oredan. Efter andra världskriget styrdes Japan under ett halvsekel av ett enda parti, Liberaldemokraterna (LDP). Väljarna var nöjda så länge ekonomin blomstrade. Men när ekonomiska orosmoln tornade upp sig i började av 1990-talet urholkades även väljarnas förtroende. LDP förlorade 1993 tillfälligt makten för första gången på nästan 40 år, i början av 2000-talet skakades partiet av tuffa inre strider och 2009 förlorade man på nytt makten, denna gång till DPJ. Men de stora förhoppningar som till en början fanns på DPJ har sedan dess grusats. Samtidigt är få intresserade av att ge LDP en ny chans. I stället för att locka väljarna med politiska program baserade på en tydlig ideologi förlitar sig båda läger alltför ofta på valfläsk och pajkastning. Det japanska samhället beskrivs ofta som välordnat och samarbetsinriktat med fokus på kollektivet framför individen. Men landets kaotiska politik är paradoxalt nog den raka motsatsen: ständiga stridigheter och en påfallande personfixering. Detta har lett många japaner till att antingen ropa efter starka ledare eller helt enkelt vända politiken ryggen. Men i slutändan är det faktiskt bara den japanska befolkningen, inte politikerna, som har kraft att leda landet ur den politiska kräftgången.

JORDBÄVNING, TSUNAMI OCH KÄRNKRAFTSOLYCKA

9,0 på Richterskalan

   Den 11 mars i år drabbades Japan av sin värsta katastrof sedan andra världskriget. En jordbävning med en magnitud på 9,0 och en efterföljande tsunami förde med sig en ofantlig förödelse.

Upp till 22 000 döda

   Över 22 000 människor har förklarats döda eller saknade.     Stora områden öde     Tusentals drabbade lever fortfarande i tillfälliga boenden. Stora områden i det hårdast drabbade nord­-östra Japan ligger alltjämt öde, både som ett resultat av förödelsen efter tsunamin och strålningen från kärnkraftshaveriet.

Vana vid katastrofer

   Japanerna är luttrade när det gäller naturkatastrofer. Förutom katastrofer som jordbävningar och tsunamier drabbas den asiatiska ögruppen återkommande av tyfoner, jordskred och vulkanutbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Jerdén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro