ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiska fångar tvingades bygga Ikea-möbler

TT · 16 Nov 2012
Uppdaterad 16 Nov 2012
Fångar tvingades bygga Ikea-möbler

Fångar tvingades bygga Ikea-möbler


Politiska och kriminella fångar i före detta Östtyskland var inblandade i delar av tillverkningen hos företag som levererade till Ikea för 25—30 år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Den rapport som Ikea beställt från Ernst & Young visar också att representanter inom Ikea visste om att politiska fångar kanske användes.

Det vidtogs åtgärder, men dessa var inte tillräckliga, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

– Vi beklagar djupt att detta kunde hända, säger Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef på Ikea of Sweden, i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet har Ernst & Young gått igenom omkring 20 000 sidor dokument från Ikeas interna arkiv och 80 000 handlingar från tyska arkiv. Dessutom har ungefär 90 personer intervjuats, både anställda på Ikea och andra.

Under början av 1960-talet hanterades Ikeas affärer med dåvarande Östtyskland från Sverige. I slutet av 1970-talet hanterade ett danskt företag inköp- och logistikfunktioner i DDR. 1980 öppnade Ikea ett handelskontor i Berlin.

Minst 66 statliga företag hade direkta relationer med Ikea och det var där själva produktionen skedde.

Kontroller och besök av Ikearepresentanter var tvungna att godkännas i förväg, och fick bara se delar av anläggningarna, enligt vittnesuppgifter.

Ikea var medvetet om att det fanns en risk att politiska fångar användes vid produktionsanläggningar 1978—1981, och under samma period vidtog bolaget åtgärder, enligt rapporten.

Enligt Hubertus Knabe, ordförande för den statliga stiftelsen Berlin-Hohenschönhausen Memorial, så är tillverkningen av IKEA-produkter i DDR extra allvarligt, eftersom det handlade om tvångsarbete.

– De politiska fångarna var tvungna att arbeta. Om de inte arbetade straffades de. Betalningen var dessutom dålig. Företagen betalade vanliga löner till fängelserna, men av det fick fångarna endast tio procent. Under hela DDR-tiden fanns det cirka 250 000 politiska fångar.

En områdeschef vid produktionsavdelningen på företaget Sitzmöbelwerk Waldheim minns, enligt rapportsammanfattningen, att tio—tolv kriminella arbetat för Ikea, men flera före detta fångar som fängslats av politiska skäl uppger att de också arbetat med Ikeamöbler.

En före detta politisk fånge vid företaget Metallwaren Naumburg satte metalldelar i bland annat stolsben 1986, och vittnar i rapporten om att han sett Ikeamärkta lådor.

Ernst & Young har inte hittat bevis för att Ikea använt politiska fångar på Kuba. Endast några enstaka möbler tillverkades där, enligt rapporten. Men kvaliteten var inte tillräckligt bra, och därför gjordes aldrig några inköp.

Doktor Hubertus Knabe, ordförande för den statliga stiftelsen Berlin-Hohenschönhausen Memorial, tror däremot att Ikea fick Kuba-möbler.

– Jag träffade en tidigare mycket högt uppsatt Stasiofficer vars uppgift var att ordna så att DDR fick in så mycket västvaluta som möjligt. Han berättade att DDR importerade möbler från Kuba och sedan sålde dem vidare till Ikea i dåvarande Västtyskland. På så sätt kunde DDR köpa billigt och slippa tull, eftersom handeln mellan DDR och Västtyskland inte var tullpliktig.

Det var i en tysk dokumentär från 2011 och SVT:s Uppdrag granskning tidigare i år som det påstods att leverantörer till Ikea utnyttjat den billiga arbetskraften.

Efter anklagelserna gav Ikea bolaget Ernst & Young uppdraget att utreda saken.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro