ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Politiskt gängkrig i Mälardalen

Metro-TT · 8 Aug 2013
Uppdaterad 8 Aug 2013

Polisen i Mälardalen får förstärkning från Säkerhetspolisen efter att vänsterextrema grupperingar sedan i vintras genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

 Enligt Ekot handlar det om telefonhot, kemikalieattacker och misshandel.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och vi inser att vi har varit naiva. Man har sett de här händelserna under en längre tid men då har vi sett de som separata händelser, säger en anonym källa på polisen i Eskilstuna till Metro.

Han säger att en liten grupp bestående av ett tiotal individer står bakom de flesta av de grövre brotten, men att det skett attacker där upp till 30 personer varit inblandade.

– Vi bedömer inte att någon av de här aktörerna utgör något reellt hot mot demokratin, när vi pratar om att göra revolution eller förändra vårt statsskick. Men de utgör ett relativt allvarligt hot mot enskilda demokratiska funktioner, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid Säpo till Sveriges Radio.

En av vänsterextremisterna berättar för P4 Sörmland om en attack mot en 27-årings bostad utanför Eskilstuna:

– Ett antal av våra aktivister åkte ut till adressen för att ta sig in i lägenheten och helt enkelt attackera personen som bodde där. Personen var inte hemma och då valde aktivisterna på plats att attackera lägenheten i stället och helt enkelt totalförstöra den.

Polisen i Mälardalen och Säkerhetspolisen förbereder sig nu för att våldet kan komma att trappas upp ytterligare efter att det skett två nya attacker under den gångna helgen.

En utredning om våldsbejakande extremistorganisationer tillsattes nyligen av regeringen.

I en tidigare kartläggning av de extrema grupperna hävdade utredarna att attentaten var att betrakta som "ungdomsföreteelser" snarare än rent politiska.

Vänsterextremister stod för ungefär hälften av de politiskt motiverade brotten. Det är ungefär lika många som högerextrema grupperingar.

De flesta extremisterna begick dock, enligt rapporten, inte brott. Däremot begick de extremister som var våldsamma många brott, även utan politiska motiv.

Bakom vänsterextremisternas våld låg, enligt utredarna, drömmar om ett klasslöst samhälle och antipatier gentemot kapitalism och den svenska demokratin.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro