ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pollenallergiker drabbade av tidig blomning

Elin Jäderström · 9 Jun 2011
Uppdaterad 9 Jun 2011
Birgitta Johansson jobbar som apotekare på Apotekt Hjärtat.

Birgitta Johansson jobbar som apotekare på Apotekt Hjärtat. Foto: Klara Leo


Det är ovanligt höga pollenhalter för säsongen. Märks på apoteken runt om i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Medan många njuter av det varma vädret är Sveriges nästan två miljoner pollenallergiker allt annat än glada.

De senaste veckornas höga temperaturer har satt fart på blomningen av gräspollen, vilket innebär ovanligt täppa näsor och kliande halsar för allergikerna. – Det är ganska höga halter för att vara så tidigt. Speciellt höga har de varit i södra delarna av landet och i Mellansverige, säger pollenbiologen Kerstin Alm Kübler vid Naturhistoriska riksmuseet.

Att det är mycket pollen märks också på apoteken runt om i landet. – Vi säljer mer pollenmedicin i år jämfört med förra året. Toppen hittills har varit i april istället för maj. Det är ett tydligt tecken på tidig blomning, säger Charlotte af Klercker på Apoteket Hjärtat.

Det varma vädret väntas fortsätta även under helgen och det kommer att sätta fart på blomningen även i norr. – Pollenhalterna är vanligtvis högst i juni, även om de är högre än vanligt nu. Det brukar minska efter några veckor men kan hålla i sig till augusti och september. För en allergiker är en ordentlig ­regn­skur en skänk från ovan, säger Kerstin Alm Kübler.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Jäderström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro