ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pollenchock tömde hyllor på allergipiller

Anders Göransson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Helgens explosion av björkpollen ledde till rusning efter allergimedicin på landets apotek. Men många fick gå hem utan medicin. Röda ögon, kliande och rinnande näsa och svårt att andas. I helgen drabbades pollenallergiker i stora delar av landet svårt när björken började blomma på allvar.

FÖRSÖKTE FYLLA SKÅPEN Åtskilliga allergiker försökte i helgen fylla på sina medicinskåp. – Det har sålts väldigt mycket allergiläkemedel i helgen, och på sina håll har man sålt slut, säger Apotekets presschef Andreas Rosenlund. Han påpekar dock att det inte är någon kris. Det finns medicin på lager, det handlar om att den måste distribueras ut.

VÄRMEBÖLJA BAKOM BLOMNING Det är den plötsliga värmeböljan som har satt i gång en intensiv björkblomning. Torrt väder och lagom mycket vind bidrar till att pollenkornen virvlar runt och sprids effektivt. På flera håll i framför allt Götaland och Svealand rapporteras mycket höga halter av björkpollen, och de väntas bestå under de närmaste dagarna. Enligt Agneta Ekebom, pollenexepert på Naturhistoriska riksmuseet, tyder mycket på att det blir en intensiv men ganska kort björkblomning i år. – Det här brukar pågå i ett par tre veckor, men inte lika kraftigt under hela perioden. Den här helgen är nog den värsta, åtminstone i Stockholmsområdet, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro