ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pollensäsongen är här – så tacklar du den

Theodor Bürki · 3 Mar 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Halterna av pollen väntas öka under mars, uppger biologen Pia Östensson.

Halterna av pollen väntas öka under mars, uppger biologen Pia Östensson. Foto: IBL/TT/Montage


Pollensäsongen är nu igång, uppger Naturhistoriska riksmuseet som siktat både hassel och gråal. Även Cityakuten har fått rapporter om allergibesvär. Metro har hört sig för hur man på bästa vis tacklar pollenvågen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det handlar om att vara ute i god tid för att kunna förebygga besvär relaterade till pollen, säger Karin Strandberg, allergolog vid Cityakuten i Stockholm.

Pollensäsongen hade smygpremiär redan i februari. Då med låga halter utav gråal och hassel, vilka väntas öka stadigt under mars. Mot slutet av månaden börjar även alm och sälg blomma, enligt statistik från föregående år. Björk – som flest svenskar känner av – och tall blommar först i maj, varpå allergisäsongen kan sägas nå sin kulmen. Till midsommar blommar gräs och i augusti gråbo.

– Det är alltid svårt att förutspå pollenvågen. Om värmen når Sverige tidigt kan träd som exempelvis björk börja blomma redan i april, säger Pia Östensson, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

På Cityakuten i Stockholm har de redan fått besök utav patienter som har besvär med pollen, och de lär inte bli färre. Enligt allergologen Karin Strandberg kan många som är känsliga för björk också reagera på både hassel och al. En korsreaktion, förklarar hon.

– Det finns likheter mellan löven på hassel, al och björk. Därför känner många av pollen redan nu i tidiga mars, säger Strandberg och nämner irritation i öga och näsa som vanliga symtom.

Hur förebygger man allergibesvär?

– I dag finns receptfria läkemedel som är mycket effektiva, speciellt mot irritation i näsa och hals. Mitt främsta råd är att köpa en nässpray med kortison och börja i god tid. Det kan nämligen ta ett par veckor innan kortison ger effekt, säger Strandberg.

Det finns många skrönor kring biverkningar relaterade till kortison, som hosta och svampinfektion. Detta avfärdar Karin Strandberg som menar att en allergisk person kan använda kortison mot sina besvär i veckor, månader och år. Blir saken inte bättre går att vaccinera sig i form av en spruta, efter dialog med läkare. Vad gäller gräsallergi finns en tablett vid namn Grazax.

När ska man besöka läkare för sina besvär?

– Om inget receptfritt läkemedel hjälper och alltid om man upplever astmatiska besvär. Då krävs receptbelagd medicin, säger Strandberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Theodor Bürki
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro