ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pollensäsongen är längre nu än för 40 år sedan

TT · 12 Maj 2016
Uppdaterad 12 Maj 2016
Pollenplågan varar längre nu än för 40 år sedan.

Pollenplågan varar längre nu än för 40 år sedan. Foto: Alamy


Klimatförändringar har gjort pollensäsongen längre.- Om man är allergisk mot flera pollenarter kan man utsättas för en väldigt lång säsong, säger Mare Löhmus Sundström, forskare i miljömedicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Pollensäsongen kan ha blivit över en månad längre, enligt en ny forskarrapport som baseras på 40-årig data från Naturhistoriska riksmuseet. Gråbo och gräs börjar exempelvis tidigare och slutar senare, skriver Dagens Nyheter.

- Det mest troliga är att det är klimatförändringen som påverkat detta. Växter reagerar väldigt snabbt på sin omgivning, säger huvudförfattare Mare Löhmus Sundström, forskare vid Karolinska institutet och handläggare vid centrum för arbets- och miljömedicin på Stockholms läns landsting, till TT.

Den långa tidsserien finns endast för Stockholmsregionen, men Löhmus Sundström tror att förändringen gäller hela landet.

- Det kan skilja sig lite åt beroende på var man är, men förändringar är det säkert överallt.

Trycket på 1177 Vårdguiden har i år varit högt med många personer som söker hjälp för sina allergibesvär via telefon.

- Vi ser i statistiken att besvären med allergiska symtom ökar från vecka 17. Under 2014 hade vi en topp vecka 17 och nu är vi på väg mot samma siffror, säger Kenneth Nolkrantz, medicinsk sakkunnig på 1177 Vårdguiden, till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro