ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polska ambassadören rasar mot Schyffert: "Knappast ett lyckat skämt"

Malin Hansson · 23 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016

I en intervju inför Melodifestivalens delfinal, där Henrik Schyffert var programledare, jämför komikern förberedelserna av tävlingen med den tyska invasionen i Polen. Det har fått Polens ambassadör att rasa. Nu vill ha ha en ursäkt från komikern, skriver han i ett brev till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Polska ambassadören  Wieslaw Tarka blev upprörd över Henrik Schyfferts jämförelse.
Polska ambassadören  Wieslaw Tarka blev upprörd över Henrik Schyfferts jämförelse.Foto: TT/Pressbild

I en intervju med SVT pratar Henrik Schyffert om hur det känns att vara programledare i deltävlingen av Melodifestivalen i Norrköping och jämför förberedelserna inför deltävlingen med tyska invasionen i Polen under andra världskriget.

– Det känns roligt. Det är också så extremt förberett det här. Det är som att kliva rakt in i tyska invasionen av Polen. De har ju tänkt på allt! Vi behöver skruvmejslar dag fyra som passar de polska kanonerna, då har de med sig det och så är det här. Och det känns kul. Jag kan bara koncentrera mig på mitt, sa han i intervjun.

Uttalandet har fått den Polska ambassadören Wieslaw Tarka att reagera. I ett brev till Metro skriver han  ”Även om jag förstår att Henrik Schyffert syftar på perfektionen i förberedelserna, så kan jag knappast tycka att det är en lyckad jämförelse”. Han tar även upp hur den tyska invasionen utav Polen ”skedde under en mörk och inledde en ännu mörkare tid i Europas och världens historia – en utan mänsklighetens största tragedier.”.

►LÄS MER:  Schyfferts invandringsutspel: ”Vi har råd att hjälpa folk. Punkt”

Han avslutar brevet, som är daterat tisdagen 23 februari, med en önskan om att Henrik Schyffert ska be om ursäkt.

”Låt humor få vara humor. Är det så att man tar illa upp ska man be om ursäkt och säga att det var ett skämt. Ett mycket dåligt sådan. ”

Pressansvarige vid Polska ambassaden, Klementyna Mateja, säger till Metro att flera personer med polsk bakgrund som bor i Sverige har hört av sig till ambassaden och varit upprörda över Henrik Schyfferts jämförelse.

– Jag vet att han är komiker men någon stans finns det kanske gränser för vad man säger, här ser jag en viss olämplighet, säger Klementyna Mateja.

Henrik Schyffert har informerats om brevet men vill inte ge någon kommentar.

►LÄS MER:  Polen slår tillbaka mot mediekritik

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro