ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polskt kött från sjuka slaktdjur serverat på restaurang i Sverige

Björn Sjö · 31 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019
Obesiktigat kött från sjuka kor i Polen har sålts till flera länder. (Arkivbild)

Obesiktigat kött från sjuka kor i Polen har sålts till flera länder. (Arkivbild) Foto: TT


Kött från sjuka kor i Polen har olagligt sålts till flera EU-länder, däribland Sverige. Fyra svenska företag har köpt in mindre partier. Livsmedelsverket spårar nu var köttet tagit vägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Köttskandalen avslöjades av den polska tv-kanalen TVN24, där en undersökande reporter tog jobb på ett slakteri utanför Warszawa.Bilderna som visats i polsk tv och Sveriges Television sägs visa hur sjuka djur slaktas när veterinärer inte finns på plats.

Tumörer, trycksår och andra skavanker skärs bort från djurkropparna innan de styckas.

Den polske tv-reportern hävdar att han sett 28 kor som varit så sjuka att de inte kunnat gå släpas in och slaktas under tre nattpass utan besiktning.

Sedan har köttet sålts som besiktigat. Totalt beräknas 2 700 kilo kött ha exporterats till Rumänien, Sverige, Ungern, Estland, Finland, Spanien, Lettland och Slovakien, enligt polska myndigheter som inlett en utredning efter tv-avslöjandet.

Via EU:s system för livsmedelskontroll har svenska Livsmedelsverket fått information om vilka företag i Sverige som köpt in köttet.

Fyra svenska köpare

– Det handlar om 240 kilo obesiktigat nötkött som sålts till tre mindre företag i Stockholm och ett i Västra Götaland, säger statsinspektör Joakim Meuller Bäckman på Livsmedelsverket till Metro.

– Vi håller nu på att spåra vad som hänt med köttet. Vad vi vet hittills är att en del av partiet inte har rörts, medan en annan del har sålts vidare. Nu får företagen informera sina kunder att köttet inte får säljas.

Stockholms stad har inlett en utredning och konstaterar att köttet kan ha nått restauranger och kök i Stockholmsområdet.

– Det rör sig om 150–200 kilo där man är mitt i spårningen, säger Daniel Persson, livsmedelskontrollant i Stockholms stad, till  SVT Nyheter.

Köttet från ett av Stockholmsföretagen har Livsmedelsverket kunnat spåra direkt. Det andra företaget ska ha haft kvar allt kött i lager.

– Sedan är det det tredje företaget där några delar gått ut, säger Daniel Persson.

Hotellmat i Uppsala

Enligt Expressen har 14 kilo av köttet serverats på en hotellrestaurang i Uppsala.

Vilka hälsorisker det innebär att äta köttet kan Livsmedelsverket inte uttala sig om.

– Vi vet ju bara att det är obesiktigat. Mer kan vi inte säga innan vi fått mer information från de polska myndigheterna som utreder saken, säger veterinärinspektör Arja Kautto på Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro