ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Pontus Ahlkvist: Vi har aldrig haft så mycket åsikter som i dag

Pontus Ahlkvist · 17 Feb 2015
Uppdaterad 17 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I en träffande scen i första säsongen av tv-serien Portlandia sitter två svårt självmedvetna hipsters på ett kafé och diskuterar tidningsartiklar. "Läste ni den där grejen i The New Yorker förra månaden? Läste ni grejen i Spin? Har ni läst The Wall Street Journal?"

Efter att ha avhandlat artiklar om allt från ekologisk mat och komposter till Bibeln börjar de två vännerna slåss om en tidning på bordet som det visar sig att ingen av dem läst. Bråket fortsätter ut på gatan, där båda blir påkörda av en bil efter att ha missat trafikljusets uppmaning "Don't walk".

"Hey, can't you read?!", vrålar den ilskne föraren.

Sketchen är inte bara en briljant parodi på pretentiösa navelskådare. Den säger också något om en av de viktigaste tillgångar i det moderna informationssamhället. Vi vill ha koll. Vi vill kunna bilda oss en uppfattning om nyheterna som alla snackar om.

I lördags handlade radioprogrammet Medierna om "nyhetsundvikare", människor som aktivt avstår från att ta del av traditionella medier. Någon jämförde tidningar och tablålagd radio och tv med att köpa blandskivor i stället för att lyssna på sin favoritartist. Varför nöja sig med någon annans urval när man själv kan välja exakt vilken information man vill ta till sig, genom sociala medier och andra egengenererade flöden?

Men medier som når ut brett fyller en helt avgörande funktion i ett fungerande samhälle. De ger oss något att diskutera. De får avstånden mellan oss att krympa. Framför allt gör de världen begriplig.

Folk har kanske aldrig haft så mycket åsikter om saker som 2015. I stället för att stänga in oss i bubblor där vi bara tar del av åsikter från människor som tycker och tänker precis som vi själva borde vi bryta de här uppfattningarna mot varandra, testa argumenten och vidga perspektiven.

Metro Debatt vill göra just det. Välkommen att vara med.

LÄS MER
Så här debatterar du i Metro

Vill du också nå ut med dina åsikter? Skriv max 3 000 tecken inklusive blanksteg och skicka in din debattartikel redan i dag! Vill du hellre svara på dagens debatt? 1 200 tecken inklusive blanksteg.

Debatten pågår dygnet runt, i mobilen, på webben och i papperstidningen. Redaktionen når du på [email protected] Vi hörs!

klar

Artikellänk är kopierad

Pontus Ahlkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro