ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Popi": Street Fighter-matcher är som dans

Martin Nygren · 16 Feb 2017
Uppdaterad 20 Feb 2017
Street Fighter-proffset Simon ”Popi” Gutierrez, som helt fajtas med karaktären Cammy, är kommentator på ­e-sportarrangemanget BEAST7 som går av stapeln i helgen.

Street Fighter-proffset Simon ”Popi” Gutierrez, som helt fajtas med karaktären Cammy, är kommentator på ­e-sportarrangemanget BEAST7 som går av stapeln i helgen. Foto: Privat OCH Capcom


Att spela inför digital publik kan vara utmattande. Under helgens debut för Street Fighter-spelen på arrangemanget ­BEAST7 är svenska förgrunds­gestalten ­Simon Popi” Gutierrez kommentator – men på världens första EVO i Japan blir det fajt. – EVO18 har jag tänkt satsa på till 100 procent, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Simon ”Popi” Gutierrez

Ålder. 28Bor. Göteborg, Angered.Tidigare lag. RNX, HOG, Fade 2 karma. Numera ”free agent” med egen stream-kanal på twitch.Senaste vinst. Tävlingen Destination Fight 3 i Street Fighter 5.Sysselsättning. Snart student inom träning och hälsa. Tränar boxning.Slår ett slag för. Att träna som e-sportare! Det är väldigt lätt hänt att man blir trött på turneringarna, så att äta hälsosamt och träna är ett stort plus.

Entusiasmen går inte att gå miste om. Helgens BEAST7 i Göteborg, där några av världens främst Super Smash Bros-profiler tävlar, har för första gången inkluderat Street Fighter V i evenemanget.

– Jag förväntar mig massa hype, säger ”Popi” som med sin långa erfarenhet av fajtingspel kommer att ackompanjera spelarnas knapptryckande och publikens skrik med initierade kommentarer.

– I fajtingspel har du nästan aldrig headset utan hör publiken hela tiden, ­vilket kan vara väldigt nervvrakande. Det är en fantastisk känsla.

En annan känsla än den som ”Popi” nyligen lämnat bakom sig – kontraktet med Fade 2 Karma för att  streama  fem timmar per dag blev inte en succé.

– En match i SFV tar kanske 3 minuter. Tänk dig att spela 100 matcher utan paus? Till slut kickar autopiloten in så jag växte inte inom sporten utan blev sämre, säger ”Popi” som ­uttalas ”popey”, inte ”pop-eye”.

Men du har en egen ­kanal uppe så man kan se dig nu, vad är skillnaden jämfört med tidigare?– Nu känner jag mig ­aldrig utbränd. Mitt uppdrag just nu är att locka fram nya spelare, visa dem att det är inte alls så svårt som folk tror att det är.

Karriären har varit lång för fajtingspels-ikonen som bland annat nått höjder på EVO. När tävlingen väntas äga rum för första gången på japansk mark ser ”Popi” sig som en av deltagarna – och kanske då i Tekken 7, megaspelet som släpps i ­juni.

– Det verkar bli jättestort världen om. Det ska bli kul att spela och jag hoppas att folk plockar upp det.

pil
”Popi” om…

… årets upplaga av BEAST I Göteborg: Jag har alltid velat att man ska få in alla fajtingspel – så det är en fantastisk idé och jag är glad att vårt community tar hand om det.… stora tävlingar som IVO i Las Vegas: Du ser olika kulturer, olika människor, olika spelare, får nya vänner – det är så mycket som är bra. Det är väldigt rekommenderat, du behöver inte ens vara bra på fajtingspel!, bara att vara i den atmosfären är häftigt.… att som talangfull rekryteras till en organisation: När jag blev välkänd var det många som ville att jag skulle vara med i deras lag. Jag som nybörjare och ung tänkte: gud vad coolt, hoppa in i ett lag! Då sa de som skulle bli mina managers senare att: Nej Simon, nu läser vi kontraktet noggrannt och ser så ingen lurar dig. De hjälpte mig gå igenom allt och se den större bilden.… sin favoritfilosof just nu: Jag är ett jättestort fan av Bruce Lee. När jag växte upp tyckte jag att han var jättecool med sina rundsparkar. När jag växte upp senare och kollade vad han var för människa så ser man att han var väldigt filosofisk och väldigt smart. Han har hjälp mig att inte bara se målet, utan att kolla runt sig i och se vad som händer här och nu. Citatet: “Don’t think. Feel. It is like a finger pointing out to the Moon, don’t concentrate on the finger or you will miss all that heavenly glory.”… hur man kan göra för att leva på fajtingspel: Det gäller att marknadsföra sig själv. Ta tag i sponsorer och visa att man vet vad man gör. Allt är affärer i slutändan. Då räcker det inte med att man bara är bra på spelet längre. Man måste bli en profil som communityt älskar.… hur du urskiljer att en motståndare är en nybörjare: En nybörjare gillar att trycka på många knappar och kommer att hoppa väldigt mycket. Det är dåligt!… om en bra match i Street Fighter V: Det är lite som en dans där man går och petar på varandra – och det är den som är bättre på att dansa som kommer att vinna. Jag brukar säga att det påminner om schack. Det händer många sekvenser som man måste reagera på. På en höre nivå vet du hur vissa drag kommer att utspela sig – på samma sätt så är man i fajtingspel beroende på vad din motståndare gör, för du vill alltid ha ett svar.

pil
Beast7 i Göteborg

BEAST7: Turneringen äger rum i Göteborg och deltar gör flera framstående profiler inom Super Smash Bros.

Två svenska stjärnor:Adam ”Armada” Lindgren. Rank 1 i världen på Super Smash Bros. Melee. En av de mest dominanta namnen i Smash Bros-historia.William ”Leffen” Hjelte. Top 5 i världen på Super Smash Bros. Melee. Rank två i Sverige. Har nyligen varit involverad i en del e-sportsdrama angående att han blev nekad inträde till USA i gaten. Han har därför inte kunnat tävla på mycket länge. BEAST är en av hans comeback-turneringar.

Internationella namn som tävlar i Göteborg:Zachary ”SFAT” Cordoni (USA). En av världens bästa Super Smash Bros. Melee-spelare. Många dömer honom som nästa stora namn inom spelet.Mustafa ”Ice” Akcakaya (Tyskland). Tysklands överlägset bästa spelare i Super Smash Bros. MeleeRamin ”Mr. R” Delshad (Nederländerna). En av världens främsta Smash 4-spelare. Överlägset Europas bästa på spelet.Joel ”Isai” Alvarado (USA). En av världens kändaste Smash-spelare och personligheter. Central figur i dokumentären om Smash Brothers: ”The Smash Brothers.” Han deltar endast i Smash för Nintendo 64, men att han närvarar på en europeisk turnering är mycket stort.Ryan ”The Moon” Coker-Welch (USA). Toppspelare i USA. En av världens bästa Super Smash Bros. Melee-spelare.Brandon ”HomeMadeWaffles” Collier (USA). Mycket känd och uppskattad kommentator inom Smash.

Källa: Beast

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Nygren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro