ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Populär utbildning för dig som vill jobba med människor

Emma Björkman · 27 Mar 2017
Uppdaterad 3 Apr 2017
Angelina Hallongren rekommenderar utbildningen till bland annat dig som vill lära dig om socialt arbete.

Angelina Hallongren rekommenderar utbildningen till bland annat dig som vill lära dig om socialt arbete. Foto: Lo Birgersson


Brinner du för att hjälpa människor och vill kunna jobba inom flera olika områden? Då är Mångkulturella finska folkhögskolans utbildning till behandlingspedagog perfekt för dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Behandlingspedagog, behandlingsassistent, ungdomsbehandlare, boendestödjare eller fältassistent är bara några yrken som du som läst till behandlingspedagog på Mångkulturella finska folkhögskolan i Göteborg kan söka till efter examen. Utbildningens interkulturella profil gör dig dessutom extra eftertraktad för arbete med till exempel ensamkommande barn och ungdomar, men också inom sluten ungdomsvård och psykiatrisk vård. Efter att Angelina Hallongren hade läst till fritidsledare ville hon bredda sin kompetens för att kunna jobba med människor och när hon hittade den två år långa yrkeshögskoleutbildningen hittade hon rätt.

– Det bästa med utbildningen, förutom alla föreläsningar och hur mycket jag lärde mig, är att jag träffade så många olika människor på utbildningen. De andra i klasen hade olika bakgrunder, olika erfarenheter och kunskaper och det gjorde att alla perspektiv blev sedda och att vi lärde oss av och med varandra, säger Angelina Hallongren, som tog examen förra sommaren.

Värdefulla praktikperioder

Den interkulturella profilen innebär att studenterna lär sig att se till exempel diagnoser och sociala perspektiv på olika sätt och ger kunskap om olika kulturers identitet.

– Det var jätteintressant och ger större förståelse för människor i möten och hur vi kan bemöta dem, säger hon.

I utbildningen ingår även LIA-praktik (Lärande i arbete) som är uppdelad i tre perioder så att de studerande kan pröva på olika yrkesroller.

– LIA:n var jättebra eftersom det gjorde att hoppet mellan examen och att komma ut i arbetslivet inte kändes så stort utan naturligt. Jag gjorde min andra praktik på min nuvarande arbetsplats som är inom akutboendeenheten för social resurs, så praktiken kan absolut leda till fast jobb, timvikariat eller sommarjobb.

Du får ett helhetsperspektiv

Angelina Hallongren rekommenderar gärna utbildningen till andra som vill jobba med socialt arbete.

– Du får ett helhetsperspektiv och lär dig vikten av samverkan mellan samhällets olika myndigheter och institutioner i syfte för att förbättra utsatta människors villkor. Du lär dig att alltid ha med tankesättet ”vad är syftet med det jag gör? Hur kan jag jobba individanpassat så att det blir så bra som möjligt för klienten?”. Du lär dig att reflektera och utveckla dina tankar, säger hon, och fortsätter:

– På utbildningen lär du dig också motiverande samtal och LAB (lågaffektivt bemötande) och det är det mest aktuella just nu inom socialt arbete. Det är väldigt positivt att ha de kunskaperna på cv:t.

Vem ska söka till utbildningen?

– Du som vill lära dig om socialt arbete och som är sugen på att jobba med människor. Utbildningen är utformad för att vi ska jobba klientnära och du får ett brett perspektiv gör att du kan jobba inom bland annat kriminalvården, LSS, som socialresurs eller med ensamkommande, barn och ungdomar eller missbruk.

pil
FAKTA: Utbilda dig till behandlingspedagog med interkulturell profil

Var: Mångkulturella finska folkhögskolan i Göteborg.

Vad: En två år lång YH-utbildning med tvärvetenskaplig inriktning. Kursmomenten genomsyras av ett interkulturellt perspektiv och betonar framförallt vikten av ett professionellt bemötande. Under utbildningen läggs extra fokus på personer med psykisk ohälsa, personer med beroendeproblematik och barn/ungdomar i riskzon. I utbildningen ingår 21 veckor LIA (Lärande i Arbete).

Startdatum: Utbildningen startar 28 augusti.

Ansökan:Här kan du läsa mer om utbildningen och göra din ansökan.  Sista ansökningsdag är 15 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro