ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Populärt mobilspel uppmanade till övergrepp

Filip Joelsson · 6 Apr 2018
Uppdaterad 6 Apr 2018
"Spela sten, sax - påse med någon. Vinnaren får smeka förloraren, oavsett om förloraren vill eller ej", lyder konsekvensen, som har fått många att reagera med avsky.

"Spela sten, sax - påse med någon. Vinnaren får smeka förloraren, oavsett om förloraren vill eller ej", lyder konsekvensen, som har fått många att reagera med avsky. Foto: Unsplash


Mobilspelet "Sanning eller konsekvens" innehöll ett moment som uppmanade till tafsande utan samtycke. Men efter att Metro kontaktat speltillverkaren ändrar de nu reglerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Mobilspelet ”Sanning eller konsekvens” har laddats ned fler än 10 miljoner gånger från App Store och Google Play, och spelas av tusentals ungdomar i Sverige varje månad, enligt speltillverkaren. Spelet fungerar precis som den traditionella leken, där en spelare uppmanar en annan att svara sanningsenligt på en fråga, eller utföra någon typ av aktivitet eller ”konsekvens”.

En av konsekvenserna i spelet uppmanar till tafsande utan samtycke från motspelaren. ”Spela sten, sax – påse med någon. Vinnaren får smeka förloraren, oavsett om förloraren vill eller ej”, lyder konsekvensen, som har fått många att reagera med avsky.

– Här säger spelet klart och tydligt att ett samtycke inte krävs. Man får tafsa och smeka någon annan som inte vill. Det är sånt här som gör att pojkar och män tror att det är okej att bete sig så, säger juridikstudenten Hanna Bergwall, som uppmärksammat det hela i ett Instagraminlägg.

I inlägget uppmanar hon sina 9000 följare att anmäla appen, vilket många också gjort. Bland reaktionerna på hennes inlägg syns kommentarer som ”Fy fan vad obehagligt” och ”Hur anmäler man appen? Skogstokig!”.

Många har också reagerat på att spelet haft en 12-årsgräns trots sanningar och konsekvenser som kan uppfattas som opassande för ungdomar.

När Metro hör av sig till det nederländska företaget Wapp, som gjort appen, säger de att den specifika konsekvensen i spelet inte är lämplig för unga spelare, och att den därför endast funnits i spelets ”extreme”-kategori, som kräver att man bekräftar att man är minst 17 år gammal.

– Den här konsekvensen är definitivt inte lämplig för unga spelare. Det är därför den finns i den åldersbegränsade kategorin, som inte är tillgänglig om man inte bekräftat sin ålder, skriver skaparen av spelet, som vill vara anonym, i ett mejl till Metro.

När Hanna Bergwall uppmärksammade spelet hade det en 12-årsgräns i app-butikerna. Men efter att flera personer anmält appen, och efter att Metro gjort speltillverkaren uppmärksam på reaktionerna, har de nu valt att höja åldersgränsen.

– iOS-appen (Apple) kräver redan att användaren är 17 år eller äldre, och Android-appen kommer att få samma åldergräns med start i dag, skriver Wapp.

Utöver att höja åldersgränsen meddelar speltillverkaren även att de kommer ta bort den aktuella konsekvensen från spelet.

– Vi tar återkoppling från våra spelare seriöst. Den här extrema konsekvensen kommer att plockas bort i vår nästa uppdatering.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro