ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Porrskådis anklagas för sexuella övergrepp – ett nej är alltid ett nej

Evelina Pålsson · 1 Dec 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015
Ett nej är ett nej oavsett yrke och nu misstänks porrstjärnan James Deen för sexuella övergrepp på två motspelerskor och ett ex.

Ett nej är ett nej oavsett yrke och nu misstänks porrstjärnan James Deen för sexuella övergrepp på två motspelerskor och ett ex. Foto: All Over Press


Filmbolagen bryter med porrstjärnan James Deen efter att han anklagats för att ha utsatt flera kvinnor, bland annat en porrskådis, för sexuella övergrepp. Själv nekar han till anklagelserna. Enligt experter ska yrket inte ha någon betydelse – ett nej är alltid ett nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Om offret jobbar som porrstjärna eller prostituerad har ingen betydelse för bedömningen av ett sexuellt övergrepp enligt Elisabeth Massi Fritz, advokat specialiserad på brottsoffer.
Om offret jobbar som porrstjärna eller prostituerad har ingen betydelse för bedömningen av ett sexuellt övergrepp enligt Elisabeth Massi Fritz, advokat specialiserad på brottsoffer.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

I en tweet berättade James Deens exflickvän om hur han ska ha våldtagit henne. Efter tweeten i lördags har filmbolagen Kink och Evil Angel valt att bryta med porrstjänan och ytterligare två kvinnor har valt att berätta om sexuella övergrepp som han ska ha utsatt dem för, uppger Daily Mail.

► LÄS MER: Fängelse för filmad våldtäkt

Senast ut att bryta tystnaden är porrstjärnan Ashley Fires som berättar om hur James Denn vid ett tillfälle ska ha försökt att våldta henne. Själv nekar James Deen till alla anklagelserna och kallar dem för falska och kränkande.

"Det har varit några oerhörda påståenden om mig på sociala medier", skrev han i en tweet i söndags för att följa upp med ytterligare en:

"Jag vill försäkra mina vänner, fans och kolleger att dessa påståenden är både felaktiga och kränkande". 

Om fallet, som inte ännu är anmält, kommer till rätten ska det inte ha någon betydelse att de utsatta kvinnorna jobbar som porrstjärnor eller prostituerade - ett nej är alltid ett nej. Medeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt säger dock trovärdigheten komma att ifrågasättas.

– Jag vet ett fall i Sverige där en prostituerad våldtogs och det inte ledde till någon fällande dom, säger Madeleine Leijonhufvud.

I det fallet friades gärningsmännen eftersom kvinnan släppt in dem då de avtalat om ett sexköp. Kvinnan ska sedan ha bundits och våldtagits av männen.

Yrket ska dock inte ha något betydelse för hur fallet döms enligt Elisabeth Massi Fritz, advokat specialiserad på brottsoffer. Åklagarens uppgift är att objektivt bedöma om det finns tillräckliga bevis eller inte.

– Oavsett vem du är eller vad du arbetar med så har vi alla samma rättsliga rättigheter, säger hon.

► LÄS MER: Åklagaren rasar efter friande dom för våldtäkt på bakbunden prostituerad

Försvaren kommer dock att göra allt den kan för att smutskasta offrets trovärdighet uppger Elisabeth Massi Fritz och det gäller för målsägande biträdet att styrka offrets trovärdighet.

Vad gäller fallet med James Deen så är det till målsägandets fördel att flera personer oberoende av varandra kommer med anklagelser om sexuella övergrepp.

– Det är större sannolikhet att förövaren döms om den misstänkte är tidigare dömd för liknande brott och det gäller oavsett om det är i Sverige eller USA, säger Elisabeth Massi Fritz.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro