ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Porrutpressarna hotar sprida filmer på dig – om du inte betalar

Johan Wikén · 24 Sep 2018
Uppdaterad 24 Sep 2018
Enligt polisen ska man bara radera mejlet och inte göra som avsändaren säger.

Enligt polisen ska man bara radera mejlet och inte göra som avsändaren säger. Foto: Pixabay/Montage


Bedragarna påstår att de har filmat dig när du har porrsurfat. För att filmen inte ska spridas till nära och kära uppmanas du att föra över pengar. Man ska absolut inte göra något som står i mejlet”, säger Daniel Norlander på polisen i region Väst till GP.

klar

Artikellänk är kopierad

Utpressningsmejl med falska porrhot har använts i flera omgångar. Under helgen har en ny våg av hoten landat i tusentals svenskars mejlkorgar.

Bara i Västsverige har polisen fått in 908 anmälningar om försök till utpressning under helgen, enligt Sveriges radio.

Avsändaren påstår att de är ”medlem i en internationell hackergrupp” och att mottagaren har smittats av ett virus vid ett besök på en ”vuxenwebbplats”.

I mejlet står det att mottagaren har blivit inspelad via sin webbkamera i samband med besök på en porrsida.

”Vi är medvetna om dina små och stora hemligheter… ja, du har dem. Vi såg och spelade in dina aktiviteter på porrwebbplatser. Din smak är så konstig, du vet”, står det bland annat.

Så här ser mejlet ut. Detta är dock en kopia som är skapad av Metro.
Så här ser mejlet ut. Detta är dock en kopia som är skapad av Metro.

Bedragarna hotar med att sprida filmen till nära och kära om mottagaren av mejlet inte betalar 600 dollar, ungefär 5 700 kronor, till en bitcoin-plånbok.

”En timer startar när du läser detta meddelande. Du har 48 timmar att betala ovan nämnda belopp”, står det också i mejlet.

– Man ska absolut inte göra något som står i mejlet, bara radera det. Man ska inte lämna ut några uppgifter om sig själv, säger Daniel Norlander, chef på polisens kontaktcenter i region Väst, till GP.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro