ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Portugisernas ja bakslag för katolska kyrkan

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att valdeltagandet var för lågt för att resultatet ska vara tvingande ska den socialistiske premiärministern José Socrates låta parlamentet ta ställning till en lag som innebär att aborter blir tillåtna till tionde graviditetsveckan.

När abortförbudet är hävt får Portugal en lag som liknar de flesta andra europeiska länders på området. Endast Malta, Irland och Polen har då kvar stränga abortlagar.

Resultatet i folkomröstningen - 59,3 procent av de röstande sade ja - får liberala krafter att vädra morgonluft. De hoppas att en uppluckring ska ske även på andra områden, till exempel att Portugal ska acceptera homoäktenskap. Bannlysning Förbittringen är stor i den katolska kyrkans hierarki. En präst sade att de katoliker som hade röstat för abort skulle bannlysas och biskopen i Braganca liknade abort vid avrättningen av den irakiske exdiktatorn Saddam Hussein.

Biskopen i Viseu, Ilidio Leandro, sade att satsningen på ett nej var den största som katolska kyrkan gjort i en fråga sedan 1960-talet. I ett brev "från ett aborterat foster" har kyrkan också försökt ge abortförespråkarna dåligt samvete. Det som kyrkan ville bevara var en lag som kunde straffa kvinnor som ertappats med att ha gjort en illegal abort med upp till tre års fängelse. Inte bara fado-Jag är så glad. Det här är början på slutet för de illegala aborterna i Portugal. Jag hoppas att abort kan bli tillåtet redan i år, säger Duarte Vilar, generalsekreterare i det portugisiska förbundet för sexualupplysning. "Det här var kanske det största nederlaget för Katolska kyrkan i Portugal sedan återinförandet av demokratin" (1974), skriver dagstidningen Publico.

Den ansedda kolumnisten Fernanda Cancio skriver i dagstidningen Diario de Noticias:

"Det här är en seger för ett land som inte längre förknippar sig med fado eller förtvivlan, inte heller dansar det blint efter ledarnas pipa - må de vara politiska eller religiösa."

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro