ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Positiva reaktioner på lagförslag om assisterad befruktning: "Vi har kämpat och väntat i flera år"

Linnea Bergman · 8 Feb 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018
Flera lagändringar ska göra det lättare för människor att få hjälp med assisterad befruktning.

Flera lagändringar ska göra det lättare för människor att få hjälp med assisterad befruktning. Foto: Foto: Pixabay.


Privata kliniker ska få göra IVF-behandlingar med donerade spermier och embryodonation blir lagligt. Föreningen Femmis och den privata kliniken Livio Fertilitetscentrum Gärdet är några av dem som är positiva till regeringens nya förslag om assisterad befruktning.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen gick regeringen ut med att de kommer att besluta om en lagrådsremiss för att ändra lagen kring assisterad befruktning och föräldraskap.

Reglerna kring assisterad befruktning har tidigare ställt till det för bland annat ensamstående kvinnor som vill skaffa barn.

IVF-behandlingar med donerade spermier har hittills bara kunnat göras av universitetssjukhus, inte på privata kliniker. Trots att Socialstyrelsen utredde frågan och föreslog ändringar redan för två år sedan har ingenting hänt, vilket Metro kunde berätta om i december förra året.

Ensamstående fick rätt till assisterad befruktning i Sverige 1 april 2016. Men köerna för att få assisterad befruktning är fortsatt långa i delar av landet. I Västra Götaland har kön varit fyra år lång.

De långa köerna i en del landsting har gjort att kvinnor som är i behov av donerade spermier varit hänvisade till utländska kliniker och en enda privat klinik i Umeå.

Sofia Kuno, ordförande i Femmis, och Camilla Stenfeldt,verksamhetschef för den privata kliniken Fertilitetscentrum Stockholm. Foto: Privat.
Sofia Kuno, ordförande i Femmis, och Camilla Stenfeldt,verksamhetschef för den privata kliniken Fertilitetscentrum Stockholm. Foto: Privat.

Camilla Stenfelt är läkare och verksamhetschef på den privata kliniken Livio Fertilitetscentrum Gärdet i Stockholm. Hon tror att de nya reglerna kommer innebära kortare köer och att fler kan få hjälp i Sverige.

– Äntligen! Vi har kämpat och väntat på det här i flera år, säger hon.

Camilla Stenfelt gör bedömningen att ungefär en tredjedel av de drygt 250 kvinnor som sökte hjälp hos kliniken förra året egentligen hade varit bättre lämpade för IVF-behandling. Något som kliniken nu kommer att kunna ge dem.

– Många patienter gör insemination med donerade spermier hos oss. Men de som exempelvis har problem med äggledare eller har hög ålder har vi varit tvungna att rekommendera behandling utomlands eller möjligtvis i Umeå. Det här innebär att vi kan ta hand om våra patienter själva, vilket är fantastiskt, säger hon.

Även kravet på genetisk koppling mellan barn och en av föräldrarna tas bort. Det gör att det blir tillåtet att utföra så kallad embryodonation, behandlingar där både ägg och spermier är donerade. Det här handlar om en mindre patientgrupp, som dock inte kunnat få hjälp alls i Sverige innan.

Sofia Kuno, ordförande i Femmis, Föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation, välkomnar båda förslagen.

– Det här är två frågor som vi drivit hårt och beskedet är väldigt positivt för våra medlemmar. Vi hoppas att möjligheten för fler att utföra IVF ska bidra till att minska de ibland långa köerna. Men vi ser fortsatt behov av initiativ från regeringen, bland annat när det gäller att säkerställa rekryteringen av donatorer. Vi förväntar oss även att landstingen är bättre förberedda på den här lagändringen än de var 2016, och ser till att avsätta de resurser som krävs, säger hon.

Något som däremot inte föreslås bli tillåtet i Sverige i och med den nya lagen är surrogatmödraskap, vilket regeringen sedan tidigare meddelat.

Lagändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2019.

pil
Regeringens förslag kring assisterad befruktning och föräldraskap:

• Kravet på genetisk koppling mellan barn och en av föräldrarna tas bort. Det gör att det blir tillåtet att utföra så kallad embryodonation, behandlingar där både ägg och spermier är donerade.

• Privata vårdgivare ska få utföra befruktningar med donerade könsceller, något som i praktiken bara universitetssjukhus får göra i dag.

• Barnets rätt till information om sitt urspring stärks.

• Reglerna om assisterad befruktning i utlandet blir desamma för olikkönade och samkönade par.

• Det blir enklare att fastställa faderskap enligt svensk lag för den genetiska fadern efter ett surrogatarrangemang i utlandet.

• Det införs särskilda regler om föräldraskap för situationer där personer får barn efter att någon av eller båda föräldrarna har ändrat könstillhörighet. Reglerna innebär bland annat att en man som föder ett barn ska anses som far till barnet.

Källa: Källa: Regeringens förslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro