ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Postnord avslöjar: Här är kryphålen som gör att du kan slippa nya Kinaavgiften

Filip Joelsson · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Det finns flera sätt för företagen att kringgå den nya administrationsavgiften. Men varken Postnord eller Tullverket vill sia om vilka konsekvenser det kan få.

Det finns flera sätt för företagen att kringgå den nya administrationsavgiften. Men varken Postnord eller Tullverket vill sia om vilka konsekvenser det kan få. Foto: Postnord


Från den 1 mars blir det dyrare att beställa produkter från länder utanför EU. Men de nya reglerna gäller inte om produkten skickas som en gåva. "Och vi har ingen laglig grund att ifrågasätta informationen på etiketten", säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

klar

Artikellänk är kopierad

Från den 1 mars kommer paket som skickas till Sverige från länder utanför EU samt har ett värde på upp till 1500 kronor få en pålagd administrationsavgift för att Postnord ska ha möjligheten att se till att rätt moms betalas in till statskassan.

Postnord har dock själva avslöjat att det finns sätt för företagen som inriktar sig på att sälja produkter från bland annat Kina att komma runt den nya administrationskostnaden. Om varan ser ut att vara skickad med stämpeln ”gåva” på etiketten samtidigt som värdet understiger 500 kronor tillkommer varken moms eller administrationsavgift, vilket nättidningen E-handel tidigare skrivit.

– Försändelserna som kommer till oss har en etikett med information, och vi har ingen laglig grund att ifrågasätta informationen på etiketten, utan måste utgå från att den är korrekt. Står det gåva tillkommer ingen moms eller avgift eftersom vi inte kan kontrollera innehållet, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord.

I Sverige är det endast Tullverket som har möjlighet att ifrågasätta innehållet i ett paket, samt kontrollera dess innehåll. När Metro hör av sig med frågan om hur dessa kontroller görs i dag, och hur Tullverket kan komma att påverkas av en eventuell gåvoexplosion från Kina, är den statliga myndigheten sparsam med information.

– Precis som när vi gör andra kontroller så tittar vi på en rad saker för att kunna avgöra om det verkligen är en gåva eller om det är en vara. Och precis som när vi pratar om andra kontroller så är vi sparsamma med att berätta vilka dessa saker är, svarar Tullverket i ett mejl.

Finns det en risk att oseriösa företag sätter gåvoreglerna i system, och kommer ni i så fall införa fler kontroller?

– Det återstår att se om det sker en förändring i flödet. Tullverket gör kontroller utifrån risk och väsentlighet och vi anpassar kontrollinsatserna efter detta, svarar de.

Ett annat kryphål vad gäller administrationsavgifterna är att skicka varorna via andra länder i Europa, exempelvis via Nederländerna eller Luxemburg. Något som Postnord uppger att de redan är medvetna om att vissa aktörer satt i system efter att den nya administrationskostnaden offentliggjordes. Men där finns det ingenting att göra, så länge lagstiftningen ser ut som den gör i landet varan kommer in i.

– Det är tyvärr helt omöjligt att svara på hur många paket vi kommer att få in den vägen. Det är upp till var och en att skicka varorna som de vill in i Europa, säger Thomas Backteman.

pil
Den nya avgiften

Varje vecka landar runt 600 000 paket från Kina på Postnords terminal på Arlanda, men bara en bråkdel av kunderna betalar in momsen på 25 procent som de är skyldiga att betala. Därför införs nu en avgift, för att Postnord ska ha en chans att administrera paketen, och se till att momsen landar i statskassan.

Tullverkets beräkningar gör gällande att staten gått miste om upp till en miljard kronor på grund av den uteblivna momsen, hittills. Därför kommer nu paket med ett värde upp till 1 500 kronor få ett pålägg a 75 kronor i administrationskostnad, utöver momsen på 25 procent av paketets värde. För dyrare paket blir administrationsavgiften 125 kronor.

Källa:  Postnord, Tullverket

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro