ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Potensmedel vanligare om hustrun tjänar mer

Josefin Svenberg · 11 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

Kvinnor som tjänar mer än sina män lider oftare av stress och sömnsvårigheter – medan deras make i större utsträckning tar potensmedel. Psykolog: Har med våra könsroller att göra”.

klar

Artikellänk är kopierad

”Stefan tjänar mest, men det påverkar inte oss för vi har gemensam  ekonomi”, säger Cecilia Pagard, 27, mammaledig och Stefan Pagard, 29,  assistent från Skogås.
”Stefan tjänar mest, men det påverkar inte oss för vi har gemensam  ekonomi”, säger Cecilia Pagard, 27, mammaledig och Stefan Pagard, 29,  assistent från Skogås.Foto: Isabel Svensson

I äktenskap där kvinnans inkomst växer sig större än mannens är det betydligt vanligare att mannen tar potensmedel, samtidigt som kvinnan lider av stress och sömnsvårigheter. Detta har amerikanska och danska forskare kommit fram till genom att titta på fler än 500 000 par i Danmark under en tioårsperiod. Resultaten gäller dock inte äktenskap där kvinnan redan från början tjänat mer än sin make.

– Effekten syns inte heller hos ogifta par, vilket tyder på att äktenskapets sociala konstruktion spelar en avgörande roll för hur män ser på löneskillnader, skriver forskarteamet som leds av Lamar Pierce i den vetenskapliga tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin.

Psykologen och psykoterapeuten Christina Hermanrud tror att dessa förhållanden även kan gälla i svenska äktenskap.

– Det har med våra könsroller att göra. Mycket av det ligger fortfarande kvar och det är trots allt inte helt tillåtet att en kvinna går om en man när det gäller till exempel inkomst, säger Christina Hermanrud.

Forskarteamet påpekar att det inte på något sätt är socialt skadligt att allt fler kvinnor tjänar mer än sina män: ”Ökad jämställdhet innebär obestridliga ekonomiska och sociala fördelar”, skriver de.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro