ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

PPM ska hjälpa privatspararna

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Österberg tycker att konkurrensen på fondsparmarknaden inte är tillräckligt bra och att fondspararna behöver bättre hjälp för att orientera sig i fonddjungeln. Därför kommer Österberg inom kort att ge ett nytt uppdrag till PPM som ansvarar för svenskarnas premiepensionskonton. PPM ska fundera över hur myndigheten kan vara till nytta även för de privata fondspararna. -Deras kompetens borde kunna komma även de privata fondspararna till del, säger Österberg. Besked före nyår Han jämför med statligt ägda SBAB som han tycker skärpt konkurrensen på bolånemarknaden. Men Österberg vill inte kommentera om han tycker att PPM ska starta egna fonder och därmed konkurrera med de privatägda aktörerna på fondmarknaden. -Jag vill ge PPM ett brett uppdrag att titta på hur deras kunskap kan vara till nytta, säger Österberg. PPM ska få fundera över sommaren och lämna besked till hösten och "absolut" före nyår. Samtidigt är Österberg noga med att understryka att det nya uppdraget inte ska få komma i konflikt med PPM:s myndighetsutövning.

Ett av problemen på fondmarknaden är att höga avgifter inte nödvändigtvis leder till högre avkastning på de sparade pengarna, anser Österberg. -Jag tror att det finns en omedvetenhet hos spararna om vad avgiften betyder för det långsiktiga sparandet, säger Österberg. Få byter fond Ulla Lundquist, vd för bankernas branschorganisation Bankföreningen, håller inte med Österberg om att konkurrensen är dålig. Däremot är avgifterna inte den viktigaste frågan för spararna. -Spararna tycker att det är viktigare att det finns skickliga förvaltare, säger Lundquist. Däremot är hon helt enig med ministern om att kunderna behöver göra mer medvetna val, inte minst därför att fondmarknaden är trögrörlig. Det är få som väljer att flytta pengar till bättre fonder. Men en viktig anledning till det är reavinstbeskattningen som leder till att den som vill byta fond måste skatta av en del av pengarna.

Österberg medger att beskattningen minskar rörligheten men vill inte utlova några förändringar i dagsläget. -Vi siktar på att baka ihop alla skattefrågor i en större skatteöversyn, säger Österberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro