ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

PR-experterna: Feministiskt initiativ gör kampanj för de redan frälsta

Linnea Bergman · 20 Aug 2018
Uppdaterad 20 Aug 2018
Feministiskt initiativ har en mindre budget än de partier som sitter i riksdagen. Det gör att partiet fått lov att ta andra vägar i sin marknadsföring.

Feministiskt initiativ har en mindre budget än de partier som sitter i riksdagen. Det gör att partiet fått lov att ta andra vägar i sin marknadsföring. Foto: TT


Feministiskt initiativ gör en valkampanj i retromönster som går hem hos unga millennials. Men partiets valfilm vänder sig till de redan frälsta, enligt en panel med kommunikationsexperter. Den säger inget om vad partiet står för", säger Marie Alani.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Annica Ögren.
Foto: Annica Ögren.

Slogan känns riktad till kampanjarbetarna

David Alledal: Feministiskt initiativs kampanjad ”Klart vi kan” känns nästan som en uppmaning internt till gruppen som jobbar med kampanjandet. Att nu kavlar vi upp ärmarna och gör det här. Klart vi kan – med noll medel och noll budget kan vi det här. Jag upplever inte att raderna riktas till dem som ska uppleva kampanjen.

Pål Pettersson: Här har man tagit ”Klart vi kan” och gjort som en logptyp-identitet av det. Man har till och med lagt upp Fi-loggan i högra hörnet för att ytterligare förstärka att det är en kampanj-logga. Loggan har mycket karaktär i sig typografiskt. Man kan tycka vad man vill ur ett läsbarhetssperspektiv och rent estetiskt. Men den sticker verkligen ut och tar plats. De har vågat.

Foto: Annica Ögren.
Foto: Annica Ögren.

Feminin retrokänsla i färg och mönster

Marie Alani: Om man jämför med Moderaternas kampanj som är väldigt maskulin i år, både i text och färg, så är Feministiskt initiativs kampanj i stället väldigt feminin. Det är ganska mycket retrokänsla med mönster, färger och typsnitt. Det ger en visuell känsla av feminismens ursprung.

Rosalin Gustafsson: Det känns som att de vill nå ut till en yngre målgrupp med den rosa färgen. Kanske millenials. Jag ser tydliga kopplingar till feministiska rörelser i USA och varumärken som riktar in sig på starka kvinnor. Power pink skulle jag vilja sammanfatta färgen. Det är även en tydlig historisk färg när det kommer till mode som använts av starka kvinnor.

Marie: De kommunicerar på ett digitalt modernt sätt med de medel de har. Det är roligt och kreativt. Det känns som att det kommer från hjärtat och inte från en handbok.

Medlemmarna får fylla mallar med innehåll

Foto: Annica Ögren.
Foto: Annica Ögren.

Petronella Barvaeus: De jobbar smart med sin kommunikation. De måste vara smarta eftersom de inte har så mycket pengar. De har tagit fram övergripande mallar som medlemmar och supportrar själva kan fylla med innehåll. Jag gillar verkligen de här grafiska uttagen. Det är ostrukturerat och alla får vara med.

Rosalin Gustafsson: Det här vittnar om att det är ett tryggt varumärke som vilar på en stabil grund. De vågar lita på sina hängivna, redan engagerade väljare. Det tycker jag är väldigt modigt. Man ser i undersökningar att folk litar mer på en kompis än en politiker eller en vd på ett stort bolag. Det har de tagit till sig på när de utformat sin strategi.

Ses i hemmen för homeparties

Foto: Feministiskt initiativ.
Foto: Feministiskt initiativ.

Pål: Hela home party-konceptet är väldigt bra tycker jag. Det finns ett härligt underdog-perspektiv och det strategiska greppet med homepartyn tycker jag är helt briljant.

David: Det är fascinerande, för genom tiderna har kvinnor träffats i hemmet på olika sätt. Jag är uppvuxen under 80-talet. Då träffades min mamma och hennes väninnor och rökte och köpte plast av varandra på tupperware-partyn. Det är superfascinerande att nu ses i hemmen och prata om de här frågorna i stället. Jag tror stenhårt på det. Gudrun Schyman är karismatisk.

Rosalin: Det känns även väldigt osvenskt att bjuda hem partierna och prata politik. Det är en uppfräschning i hur vi förhåller oss till svensk politik.

David: Jag är glad att dagens barn får växa upp med att man samlas kring politiska åsikter och inte kring plast.

Film som talar till de redan frälsta

Rosalin Gustafsson: Det är väldigt mycket Timbuktu-känsla i Feministiskt initiativs valfilm. Det är poesi och melodiskt, musikaliskt. Det är inte så mycket tydliga budskap utan mer en känsla.

David: Det är härligt att de som ligger bakom den här filmen verkligen har betraktat åhöraren som en intelligent person. Det är ibland ett ganska avancerat språkbruk. Det finns ingen förenkling i det här tilltalet. Det är jätteskönt tycker jag.

Marie: Jag håller med. Men jag tror också att det kan vara ett hinder. Du vänder dig till en väldigt nischad målgrupp. Det är nästan som att man pratar med dem som redan är frälsta. Om man vill hitta nya supporters så fungerar valfilmen inte. Den är för intellektualiserad och säger inget om vad politiken eller partiet står för.

Petronella: Det är en konstnärlig film mer än en kampanjfilm. Men den hänger inte ihop med homepartyn och partiets Instagramkonto som är mycket med lekfull. Det här är annorlunda.

David: De utnyttjar varje kanal på det sättet de ska utnyttja den. På Instagram och i sociala medier är de lekfulla. I filmen, som är mer välproducerad, är de lite mer allvarliga. Jag tycker att det funkar.

Pål: Och bara att se ett nytt grepp är en frisk fläkt. Det är så skönt att höra en film som inte börjar med något i stil med ”I mitt Sverige så ser jag…”

En stökig lillasyster till Obamas ”Yes we can”

Foto: IBL.
Foto: IBL.

Rosalin: Här finns en tydlig koppling till Barack Obama och hans kampanj med orden ”Yes we can”.

Petronella: Men det här känns i stället som den stökiga lillasystern. Som inte är trygg och auktoritär, utan i stället rivig och fräsig.

pil
Fakta: De ingår i panelen från Berghs School of Communication

Marie Alani, programansvarig för Berghs Bachelor.

David Alledal, programansvarig för Art Director/Copywriting.

Pål Pettersson, programansvarig för Communication Design.

Rosalin Gustafsson, programansvarig för Strategisk Kommunikation och Public Relations.

Petronella Barvaeus, programansvarig för Digital Strateg.

Expertpanelen från Berghs School of Communication. Övre raden: Marie Alani, Pål Pettersson och Rosalin Gustafsson. Undre raden: Petronella Barvaeus och David Alledal. Foto: Annica Ögren.
Expertpanelen från Berghs School of Communication. Övre raden: Marie Alani, Pål Pettersson och Rosalin Gustafsson. Undre raden: Petronella Barvaeus och David Alledal. Foto: Annica Ögren.
pil
Om expertpanelen:

Inför valet tar Metro hjälp av en expertpanel från Berghs School of Communication. Panelen analyserar hur partierna kommunicerar sina valkampanjer, inte vad de kommunicerar. I analysen ingår alla riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ. Du kommer kunna hitta alla delarna i tidningen och på Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro