ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

PR-experterna: V:s valkampanj hade kunnat vara från 1996

Linnea Bergman · 27 Aug 2018
Uppdaterad 27 Aug 2018
Vänsterpartiet har gjort en traditionell kampanj, med stort fokus på att inkludera många olika grupper, enligt expertpanelen.

Vänsterpartiet har gjort en traditionell kampanj, med stort fokus på att inkludera många olika grupper, enligt expertpanelen. Foto: Annica Ögren/Vänsterpartiet.


Vänsterpartiets valkampanj liknas vid reklam för Ikea. Kommunikationsexperterna från Berghs är besvikna över att kampanjen inte är mer nydanande. Det finns ingen flirt med nya väljargrupper”, säger Marie Alani.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Annica Ögren.
Foto: Annica Ögren.

Röriga under- och överstrykningar

Rosalin Gustafsson: Jag vet inte vad jag ska säga om de här övertydliga understrykningarna och överstykningarna i Vänsterpartiets kampanj. Det är rörigt att titta på. Och jag förstår inte alls ballongerna? Är det något vi ska fira? Blir det kalas om Vänsterpartiet vinner valet? Det är spretigt.

Cecilia Wirseen: Under- och överstrykningar ser lite stökigt ut rent visuellt. De kan fungera som en slags humoringrediens. Det kan vara lite trevligt, och lite ordvits över det. Men det är ingen ”wow-känsla”.

”Vi och dom” i materialet

Marie Alani: Jag blir lite besviken över att det är så traditionellt med mycket ”vi och dom” i den här kampanjen. Det är mycket ”allt är hemskt och vi står för ett bättre alternativ”. Det blir tråkigt och inte särskilt nytänkande. Det känns lite uttjatat. Jag hade gärna sett ett nytt grepp. Partiledaren Jonas Sjöstedt är även lätt leende hela tiden. Lite avväpnande. Det blir konstigt med tanke på att budskapet är hårdare. Jag får inte riktigt ihop det. Det känns som att det är väldigt många kockar som har varit med här.

Foto: Annica Ögren.
Foto: Annica Ögren.

Likheter med kampanj från IKEA

Cecilia: Många av de andra partierna smäller upp sin partiledare tydligt på affischerna. En bild på en person. I det här materialet är det i stället människor i vardagliga situationer. Det funkar speciellt bra på sociala medier. Det här är några av de bilderna som fått bäst spridning på Instagram bland partierna när jag gått igenom deras material. Det är något som folk gillar.

Rosalin: Det känns väldigt likt Ikea och deras kampanj ”Där livet händer”. Det är ett par i ett kök, föräldrar som vårdar sitt barn…

Pål Pettersson: Men vi har i många år sett att det numera är varumärkena som fångar det sociala engagemanget och går i bräschen för det. Ikea hade ett homosexuellt par i annonserna för tio år sedan. Nu för tiden är det partierna som tittar på varumärken i hur de kommunicerar.

Marie: Vänsterpartiet kommunicerar med personer som redan har partiet som ett alternativ med den här valkampanjen. Det finns ingen flirt med nya väljargrupper. Det är inget nytt här. Kampanjen tilltalar dem som redan tror på det som vänsterpartiet står för, mer än nya väljare.Foto: Annica Ögren.

Traditionell kampanj

Marie: Alla skrattar och ler stort på alla bilder, utom partiledaren som ler lite svagt. Det finns inte en enda bild där någon ser fundersam ut eller allvarlig. Det är intressant varför man valt att göra så.

David Alledal: Det här skulle kunna vara Vänsterpartiet 1996. Det känns som en klassisk kampanj från partiet, utan några aktuella ämnen. Det är alltid klassfrågan som de har drivit hårdast. Deras väljarkår känner igen sig och känner sig trygga i det här. Men jag kan uppskatta att folk blir glada av en lösning som man presenterar. Klart att man vill ha ett fast jobb i stället för lite lösa planer och så skrattar man åt det. Jag tycker att de har fått ihop det ganska bra.

Inget tydligt huvudbudskap

Rosalin: Jag ser inget genomgående huvudbudskap som flera av de andra partierna har. Miljöpartiet har exempelvis ”Nu” och Centerpartiet har ”Framåt”. Men vad är Vänsterpartiets oneliner? Vad är huvudbudskapet förutom att de behöver vårt stöd för att förändra?

Foto: Vänsterpartiet.
Foto: Vänsterpartiet.

Tydligt mångfaldhetstänk

Marie: I den här kampanjen har man tänkt mångfald ur alla perspektiv. Det är väldigt genomtänkt. På typiskt sett mer mansdominerade yrken har man satt två tjejer, vi har äldre representerade, ett lesbiskt par som flyttar in och en ung tjej med lite mörkare hy. Det kan nästan kännas lite iscensatt.

David: Men jag tycker inte att de ska få någon kritik för det, snarare tvärtom. De har ansträngt sig in i absurdum. Men hellre att det är så än på ett annat sätt.

Fokus på Sjöstedt i valfilm

Marie: Vänsterpartiet har förutom sin klassiska valfilm även gjort en film om sin partiledare Jonas Sjöstedt, där han beskriver olika utmaningar. Bland annat dyslexi under hans barndom och hur hans politiska engagemang väcktes. Att man har valt att göra en hel film om honom på det sättet, med tillbakablickar och ungdomsbilder, tycker jag var intressant.

Pål: Det kan möjligtvis vara det nya greppet, att göra en film i stället för att prångla ut Jonas Sjöstedt på en massa affischer. Jag har inga siffror på verkningsgrad för de fysiska affischerna, som kanske mest ligger på gatorna och skräpar ner. Men jag tror att en film om partiledaren har större verkan.

pil
Fakta: De ingår i panelen från Berghs School of Communication

Marie Alani, programansvarig för Berghs Bachelor.

David Alledal, programansvarig för Art Director/Copywriter.

Pål Pettersson, programansvarig för Communication Design.

Rosalin Gustafsson, programansvarig för Strategisk Kommunikation och Public Relations.

Cecilia Wirseen, programansvarig för Digital Strateg/Digital Kreatör.

Expertpanelen från Berghs School of Communication. Övre raden: Marie Alani, Pål Pettersson och Rosalin Gustafsson. Undre raden: Cecilia Wirseen och David Alledal. Foto: Annica Ögren.
Expertpanelen från Berghs School of Communication. Övre raden: Marie Alani, Pål Pettersson och Rosalin Gustafsson. Undre raden: Cecilia Wirseen och David Alledal. Foto: Annica Ögren.
pil
Om expertpanelen:

Inför valet tar Metro hjälp av en expertpanel från Berghs School of Communication. Panelen analyserar hur partierna kommunicerar sina valkampanjer, inte vad de kommunicerar. I analysen ingår alla riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ. Du kommer kunna hitta alla delarna i tidningen och på Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro